Beszállt a ringbe a reformjáért aggódó Obama

Vágólapra másolva!
Tavalyi sikeres választási kampányához hasonlóan ismét lakossági fórumokat tart Barack Obama amerikai elnök, ezúttal azért, hogy eloszlassa a szerinte alaptalan félelmeket az egészségügy átalakításával kapcsolatban. A reform elakadt a törvényhozásban, a témáról tartott korábbi fórumokon pedig elszabadultak az indulatok.
Vágólapra másolva!

"Obama lies, Grandma dies" (szabad fordításban: Obama hazudik, a nagyinak befellegzik) - a Washington Post tudósítása szerint egy fiatal lány tartotta ezt a feliratú transzparenst a New Hampshire állambeli Portsmouth középiskolájában, ahol Barack Obama amerikai elnök tartott lakossági fórumot kedden. Ez a plakát is jelezte, hogy mennyire eldurvult az egészségügyi reform körüli vita, és Obama most a keddi portsmouth-ival együtt három rendezvényen vesz részt, hogy megpróbálja visszavenni a kezdeményezést a vitában, és eloszlatni a szerinte alaptalan aggodalmakat.

Az utóbbi hetekben más demokrata politikusok által tartott lakossági fórumokon elszabadultak az indulatok, aminek hatására megjelentek olyan találgatások, hogy valójában központilag szervezett akciókról van szó. Obama és a demokraták reformterveit élesen ellenzik a republikánusok, nagy visszhangot váltott ki például Sarah Palin egykori republikánus alelnökjelölt nyilatkozata, aki szerint a kormány úgynevezett "halálbizottságokat" hozna létre, amelyek el fogják dönteni, hogy az idősek és fogyatékosok közül ki kapjon ellátást.

Obama szerint ugyanakkor ez és az ehhez hasonló állítások alaptalan riogatások. A halálbizottságos aggodalom például abból indult ki, hogy van olyan elképzelés, amely szerint állami segítséget kapnának a gyógyíthatatlan betegek a kezelésükre vonatkozó orvosi konzultációkhoz - magyarázta az elnök.

Az egészségügyi reform Obama egyik legfontosabb kampányígérete volt. Az Egyesült Államok nemzetközi összehasonlításban is rengeteget költ az egészségügyi ellátásokra, viszont a több mint 300 milliós lakosságból 47 millióan nem rendelkeznek biztosítással.

Obama és a demokraták célja, hogy a biztosítást kiterjesszék a teljes lakosságra vagy legalábbis minél nagyobb részére. Hatalmas nehézséget jelent azonban egy olyan rendszer kialakítása, amely pénzügyileg is fenntartható, ezért még a demokrata párt is megosztott a kérdésben. A belső viták vezettek ahhoz, hogy Obama ugyan azt kérte a törvényhozástól, hogy az augusztusi szünet előtt fogadják el a reformról szóló törvényt, a képviselők és szenátorok végül nem tettek eleget a kérésének.