Tagadja Irán a rabok megerőszakolását

Vágólapra másolva!
Ali Laridzsáni, az iráni parlament elnöke egy vizsgálatra hivatkozva tagadta, hogy az elnökválasztást követő zavargásokon őrizetbe vett rabokat megerőszakolták volna egy börtönben. Azt ugyanakkor az ország vezetése is elismerte, hogy történtek visszaélések.
Vágólapra másolva!

Az iráni parlament elnöke, Ali Laridzsáni tagadta, hogy a júniusi elnökválasztás miatti tüntetések után bebörtönzött embereket a börtönökben megerőszakolták volna. A parlament egy különbizottsága által lefolytatott vizsgálatból az derült ki, hogy "teljesen alaptalanok" ezek a vádak. Semmilyen, szexuális visszaélésre utaló jelet nem találtunk - jelentette ki Ali Laridzsáni az iráni állami tv-ben.

Többen kétkedve fogadták ugyanakkor a vizsgálat eredményét, és azt mondták, szokatlanul gyors volt, a megerőszakolásról szóló hír tagadása pedig pont annak a jele, hogy a hatalmon lévő keményvonalasok megpróbálják valótlannak feltüntetni a reformpárti ellenzék vádjait.

Korábban Mehdi Karubi iráni reformpárti politikus saját honlaján közzétett levélben ír arról, hogy a Teherán déli részén található Kahrizak börtönben brutális módon erőszakoltak meg nőket és fiatal férfiakat. "Ha ezek közül akárcsak egy is igaz, az tragédia az Iszlám Köztársaság számára... ez túltesz sok diktatúra bűnein, beleértve azokat is, amelyek miatt a sahot (az 1979-ben elűzött uralkodót - a szerk.) lemondatták" - írja a politikus, aki vizsgálat lefolytatását követelte.

A rendőrség csütörtökön azt elismerte, hogy súlyos jogsértések történtek a Kahrizakban, vasárnap pedig az országos rendőrfőkapitány bejelentette, hogy leváltották és bebörtönözték a börtön korábbi vezetőjét, illetve három rendőrt, akik bántalmazták a foglyokat. A nemi erőszak vádját azonban most a vizsgálat alapján visszautasította a parlament elnöke.