H1N1: Bezárják Mumbai iskoláit és mozijait

Vágólapra másolva!
Az indiai metropolisz, Mumbai elővigyázatosságból bezárja egy hétre iskoláit és három napra mozijait. Félnek a gyorsan terjedő H1N1-es új influenzától, amely százezer indiait betegített meg eddig, de arányaiban kevés áldozatot szedett.
Vágólapra másolva!

Úgy döntöttek az indiai hatóságok, hogy bezárják Mumbai iskoláit, kollégiumait és mozijait, hogy megállítsák a H1N1-es új influenzavírus terjedését. A BBC szerint az iskolákat egy hétig tartják majd zárva. A 18 milliós Mumbaiban a moziba járás népszerű közösségi időtöltés, ezért a filmszínházakat is bezárják három napra.

Suresh Wandile, Maharastra állam főminiszterének szóvivője elmondta, hogy csütörtökön kezdik bezárni az intézményeket. "Azt láttuk, hogy nő a újinfluenzás esetek száma az államban. Óvatosnak kell lennünk, ezért van szükség a megelőző intézkedésekre" - mondta a sajtós az AFP hírügynökségnek.

Az indiai Maharastra államban halt meg az ország 15 vírusáldozatából 11, ezen belül három halott mumbai lakos volt - írja a BBC. India-szerte 100 ezer fertőzöttet tartanak nyilván.

Gulam Nabi Azad indiai egészségügyi miniszter azzal próbált a napokban nyugtatni, hogy a H1N1 csak egy az országot érintő egészségügyi fenyegetések közül. "Nem ez az egyetlen vírus az országban. Sokkal több végzetes betegség van jelen, sokkal költségesebb kórok" - terelte el a figyelmet az új vírusról.

A H1N1-es új vírus (amit sokáig sertésinfluenzának neveztek) áprilisban bukkant fel Mexikóban. Azóta legkevesebb 74 országban megjelent, és világszerte 30 ezer embert betegített meg. Eddig összesen 141-en haltak bele a betegségbe, ebből egy ember Magyarországon. Sok országba Amerikából érkező emberek hozzák be a vírust, Indiában is többségben a tengerentúlról jött utazók betegedtek meg. India 22 fő nemzetközi repülőterén ezért állandó az egészségügyi ellenőrzés.