A golfpályák szúrják Hugo Chávez szemét

Vágólapra másolva!
Golfpályákat zártak be Venezuelában, miután Hugo Chávez elnök bírálta a szerinte "burzsoá sportot" az állami televízióban. Chávez lakóházakat és játszóteret építene a golfpályák helyén.
Vágólapra másolva!

Új ellenségképet talált magának Hugo Chávez venezuelai elnök: a golfot - írja a New York Times. Miután Chávez az állami televízióban élesen bírálta a golfot mint "burzsoá sportot", az utóbbi egy hónapban az ország leghíresebb golfpályái közül kettőt is bezártak.

A legtöbb golfpálya az olajban gazdag Nyugat-Venezuelában és Monagas államban található, eredetileg az olajiparban dolgozó amerikaiak kiszolgálására épültek. Chávez, aki meg akarja tisztítani az olajvállalatokat a külföldiektől, mindig is gyanúval figyelte a golfpályákat, mert a "régi elit" szimbólumának tekinti azokat - írja a New York Times.

Chávez az állami televízióban arról is beszélt, nincs rendben, hogy Maracay városban nyomornegyedekben laknak az emberek, az értékes területeket pedig golfpályák foglalják el. Chávez tervei szerint Maracayban a golfpályák helyén olcsó lakóingatlanok és a Bolivár Egyetem campusa épülnek, Caraballedában pedig játszóteret építenek a pályák helyén. Az elnök ugyanakkor azt mondta, hogy nem akarja betiltani a golfot.

A golfellenes kampány ellenzői szerint Venezuela legfontosabb partnere, Kuba éppen az ellenkező irányban halad - európai befektetők bevonásával a közelmúltban építettek tíz golfpályát a turisztikai bevételek növeléséért. "Kínának 300 golfpályája van, nálunk pedig mi történik? 28 helyett már csak 18 van" - mondta Julio L. Torres, a venezuelai golfszövetség elnöke.