Hitler-bajuszt kapott Obama az egészségügy miatt

Vágólapra másolva!
Horogkeresztek, Hitler-bajusz és nyílt színen viselt fegyver is előkerült már az egyre elmérgesedő egészségügyi vitában az Egyesült Államokban. Barack Obama amerikai elnök lakossági fórumokon próbálja eloszlatni a szerinte alaptalan aggodalmakat, de az ország közel fele így is ellenzi az átalakítást.
Vágólapra másolva!

Csúnya fordulatot vett az egészségügyi reformról szóló vita az Egyesült Államokban - Barack Obama amerikai elnököt és a demokratákat egyre gyakrabban nácizzák le a terv ellenzői, egy demokrata kongresszusi képviselő irodájának táblájára pedig horogkeresztet festettek - írja a Guardian.

David Scott képviselő az eset előtt egy héttel részt vett egy nyilvános vitán a Georgia állambeli Smyrna városházán, ahol heves vitába keveredett az egészségügyi reform ellenzőivel, ezután pedig számos gyűlölködő levelet kapott. Az FBI nyomozni kezdett az ügyben.

Megöntözni a szabadság fáját

Nem sokkal korábban Rush Limbaugh jobboldali televíziós műsorvezető műsorában azt mondta, Obama egészségügyi emblémájának náci szimbolikája van. Az egészségügyi reformról szóló viták helyszínén megszokottá váltak az Obamát Hitler-bajusszal és horogkereszttel ábrázoló transzparensek.

A New Hampshire állambeli Portsmouthban egy ellenző ennél is tovább ment - az egészségügyről szóló nyilvános vitán, ahol Barack Obama is megjelent, nyíltan viselte a lőfegyverét, és egy "Ideje megöntözni a szabadság fáját" feliratú táblát tartott. A felirat utalás Thomas Jefferson, az Egyesült Államok harmadik elnökének egyik levelére, melyben azt írta, a szabadság fáját időnként meg kell öntözni a zsarnokok vérével. A rendőrök ugyan végig közelről figyelték a férfit, de ennél többet nem tehettek, mert New Hampshire államban a törvény nem tiltja a nyílt fegyverviselést.

Halálbizottságokról beszélnek a republikánusok

Obama az utóbbi hetekben sorra tartja a lakossági fórumokat az egészségügyi reformról, hogy eloszlassa a szerinte alaptalan félelmeket. A demokraták reformterveit élesen ellenzik a republikánusok, jellemző példa Sarah Palin egykori republikánus alelnökjelölt nyilatkozata, aki szerint a kormány úgynevezett "halálbizottságokat" hozna létre, amelyek el fogják dönteni, hogy az idősek és fogyatékosok közül ki kapjon ellátást. Az állítás alapja, hogy van olyan elképzelés, amely szerint állami segítséget kapnának a gyógyíthatatlan betegek a kezelésükre vonatkozó orvosi konzultációkhoz.

Az egészségügyi reform Obama egyik legfontosabb kampányígérete volt. Az Egyesült Államok nemzetközi összehasonlításban is rengeteget költ az egészségügyi ellátásokra, viszont a több mint 300 milliós lakosságból 47 millióan nem rendelkeznek biztosítással.

Obama és a demokraták célja, hogy a biztosítást kiterjesszék a teljes lakosságra vagy legalábbis minél nagyobb részére. Hatalmas nehézséget jelent azonban egy olyan rendszer kialakítása, amely pénzügyileg is fenntartható, ezért még a demokrata párt is megosztott a kérdésben. A Gallup legfrissebb felmérése szerint a lakosság 49 százaléka ellenzi, 43 százaléka támogatja az egészségügy átalakítását.