Vágólapra másolva!
Kétségbeesett, dühös, elkeseredett embereket látni Tajvan hegyvidéki területein az országot letaroló Morakot-tájfun után. A helyiek a kormányt támadják, amely szerintük nem tett meg mindent a hatékony mentésért, és a külföldi segítséget sem fogadja el. A hegyekben még mindig sok falu van elzárva a külvilágtól, rengeteg ember vár a mentőcsapatokra. A trópusi viharban 108-an meghaltak, és legalább ennyien eltűntek.
Vágólapra másolva!

Tajvan többezer katonát küldött a tájfun sujtotta régióiba csütörtökön - közölte az AFP hírügynökség -, egyre inkább nő ugyanis a feszültség és az elégedetlenség országszerte a nem túl hatékony mentőakciók miatt.

A tajvani hadsereg közölte, hogy 4000 katonát küld a hegyekbe, így összesen 34 ezer fős mentőcsapat dolgozik a katasztrófa tájfun maradványainak eltakarításán. A sziget déli és középső részét helikopterrel fésülik át, a túlélőknek gyógyszereket és élelmet dobnak le. Ahol lehetséges, evakuálják a lakókat a külvilágtól elzárt településekről. Eddig 108 halottat találtak és 14 ezer embert menekítettek ki. Még mindig több mint száz ember sorsáról mit sem tudni, feltehetően elnyelte őket a sárlavina.

A Morakot háromméternyi esőt hozott Tajvanra, és az emberek szerint a kormány nem tett meg minden tőle telhetőt a katasztrófa ellen. "Nincs segítségünk. Elfelejtettek minket. Csak várakozunk a helikopterekre mindenféle utánpótlás nélkül" - mondta egy kétségbeesett túlélő az AFP-nek. Az áradások és fölcsuszamlások hegyi falvak tucatjait vágták el a külvilágtól. Ezekben a csak légi úton elérhető régiókban zömmel bennszülött tajvaniak élnek - írja az AFP.

Hszinfa üdülőfalut csak egyetlen híd kötötte össze Tajvan többi részével, azonban az is összedőlt a francia hírügynökség szerint. A sárral elárasztott faluban rekedt túlélők vörös festékkel felmázolták a híd maradványaira: "32 HALOTT, SOS". Az emberek türelmetlenek. Az AFP szerint a napokban katonáknak és rendőröknek kellett visszaszorítaniuk egy kisebb tömeget, amely egy mentőhelikopterre akart felszállni.

Ma Jing-cseu elnököt is letámadták a falusiak, amikor Junlin megyébe látogatott megnézni a mentést. A kormányt különösen sok kritika éri, amiért nem fogadta el eddig az Egyesült Államok, Japán és Szingapúr felajánlott segítségét. Szükség lenne pedig rá, hisz van olyan megye, amelyet szinte teljesen elpusztítottak a fölcsuszamlások.

Kínában is súlyos károkat okozott a Morakot. Nyolc ember meghalt, és házak ezreit rombolta le a trópusi vihar. Kína 16 millió dollárt utalt át a szomszédos - és egyik tartományának tekintett - Tajvannak a mentés segítésére. Andy Lau hongkongi filmsztár szintén gyűjtési akciót indított - írja az AFP.

A Morakot Tajvan utóbbi 50 évének legsúlyosabb trópusi vihara volt. Legutóbb 1959-ben vonult át egy hasonló intenzitású tájfun a szigetországon. Akkor 667-en meghaltak, és ezren eltűntek.