Ópiumlerakatra leltek az afgán elnök féltestvérénél

Vágólapra másolva!
Több tonnányi ópiumot talált egy brit elitalakulat Afganisztánban Hamid Karzai elnök egyik féltestvérének birtokán. Ahmed Vali Karzai nyugati megfigyelők szerint az afganisztáni kábítószer-kereskedelem ismert alakja, de rokonai miatt érinthetetlen.
Vágólapra másolva!

Több tonna ópiumra bukkantak brit különleges katonai egységek egy afganisztáni birtokon, amely Hamid Karzai elnök egy féltestvérének tulajdona - írta csütörtöki számában a német Stern. A hamburgi magazin szerint a brit elitalakulat július 22-én elfogott egy csoport tálibot, akik ópiumot szállítottak. Az ügyben indult nyomozás a dél-afganisztáni Kandahár tartományba vezetett, egy olyan birtokhoz, amelynek magas fallal körülvett központi épületében több tonnányi heroin-alapanyagot találtak.

Mint kiderült, a terület a tartományi tanács elnöki tisztségét betöltő Ahmed Vali Karzaié. Hamid Karzai elnök féltestvéréről nyugati megfigyelők évek óta azt állítják, hogy az afganisztáni kábítószer-kereskedelem ismert alakja, és a rokoni kapcsolat miatt érinthetetlen.

Ahmed Vali Karzai tagadja, hogy bármi köze lenne a kábítószer-termeléshez és a drogkereskedelemhez. Legutóbb májusban került gyanúba, amikor konvoját támadás érte. Egy testőre meghalt, ő maga sértetlenül túlélte a merényletet. Az akció körülményeinek elemzése alapján az Afganisztánban harcoló ENSZ-vezetésű erők szakértői arra következtettek, hogy a támadás a drogüzletet ellenőrző csoportok közti konfliktusokból fakadt.

A kandahári ópiumfogásnál készített videofelvételeket és kihallgatási jegyzőkönyveket a britek átadták a kabuli belügyminisztériumnak, amely azonban nem tett lépéseket az ügyben, írta a Stern.

Az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala (UNODC) szerint a tálib rendszer elűzése, 2001 óta a hatalmas országban ismét virágzik a heroin elsődleges alapanyagát szolgáltató illegális máktermesztés és a kábítószer-kereskedelem. Nagyjából hárommillió ember él a kerti mák termesztéséből. Az UNODC szerint az utóbbi hónapokban némileg csökkent az ópiumtermelés, de csak a szokatlanul nagy szárazság miatt, és azért, mert a tavalyi rekordtermés után csökkent a máknövényből kivont nyersópium ára.