Több tonnányi ópiumot talált egy brit elitalakulat Afganisztánban Hamid Karzai elnök egyik féltestvérének birtokán. Ahmed Vali Karzai nyugati megfigyelők szerint az afganisztáni kábítószer-kereskedelem ismert alakja, de rokonai miatt érinthetetlen.

Több tonna ópiumra bukkantak brit különleges katonai egységek egy afganisztáni birtokon, amely Hamid Karzai elnök egy féltestvérének tulajdona - írta csütörtöki számában a német Stern. A hamburgi magazin szerint a brit elitalakulat július 22-én elfogott egy csoport tálibot, akik ópiumot szállítottak. Az ügyben indult nyomozás a dél-afganisztáni Kandahár tartományba vezetett, egy olyan birtokhoz, amelynek magas fallal körülvett központi épületében több tonnányi heroin-alapanyagot találtak.

Mint kiderült, a terület a tartományi tanács elnöki tisztségét betöltő Ahmed Vali Karzaié. Hamid Karzai elnök féltestvéréről nyugati megfigyelők évek óta azt állítják, hogy az afganisztáni kábítószer-kereskedelem ismert alakja, és a rokoni kapcsolat miatt érinthetetlen.

Ahmed Vali Karzai tagadja, hogy bármi köze lenne a kábítószer-termeléshez és a drogkereskedelemhez. Legutóbb májusban került gyanúba, amikor konvoját támadás érte. Egy testőre meghalt, ő maga sértetlenül túlélte a merényletet. Az akció körülményeinek elemzése alapján az Afganisztánban harcoló ENSZ-vezetésű erők szakértői arra következtettek, hogy a támadás a drogüzletet ellenőrző csoportok közti konfliktusokból fakadt.

A kandahári ópiumfogásnál készített videofelvételeket és kihallgatási jegyzőkönyveket a britek átadták a kabuli belügyminisztériumnak, amely azonban nem tett lépéseket az ügyben, írta a Stern.

Az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala (UNODC) szerint a tálib rendszer elűzése, 2001 óta a hatalmas országban ismét virágzik a heroin elsődleges alapanyagát szolgáltató illegális máktermesztés és a kábítószer-kereskedelem. Nagyjából hárommillió ember él a kerti mák termesztéséből. Az UNODC szerint az utóbbi hónapokban némileg csökkent az ópiumtermelés, de csak a szokatlanul nagy szárazság miatt, és azért, mert a tavalyi rekordtermés után csökkent a máknövényből kivont nyersópium ára.