Hét halottja és kilencvenegy sebesültje van a NATO kabuli főhadiszállásának főbejáratánál történt szombati öngyilkos merényletnek, a tálib szélsőségesek vállalták a felelősséget a robbantás végrehajtásáért.

Zabiullah Mudzsahid, a tálibok szóvivője azt közölte, hogy az amerikai nagykövetség volt támadásuk célpontja, de odáig nem sikerült eljutnia a gépkocsis merénylőnek. Az autóba rejtett robbanószerkezet a nemzetközi erők főhadiszállásánál lépett működésbe. Egyes értesülések szerint 500 kilogrammnyi robbanószert tartalmazott a pokolgép.

Mohamed Zahir tábornok, az afgán védelmi minisztérium szóvivője azt mondta, hogy három polgári személy meghalt és hetven megsebesült.

A robbanás a főbejáratnál elhelyezett hatalmas betonútakadálynak köszönhetően korlátozott mértékű kárt okozott csupán. A detonációban ugyanakkor betörtek a térségben lévő házak ablakai. A NATO főhadiszállás környékén van az amerikai hadsereg főhadiszállása is, illetve több nagykövetség.

Az afganisztáni elnökválasztás mindössze öt nap múlva lesz, és az ezt megelőző időszakra a tálib lázadók megsokszorozták támadásaikat.