Halálos baleset történt egy szibériai vízi erőműben

Vágólapra másolva!
Nyolc ember meghalt, tízen megsérültek, többen pedig eltűntek abban a balesetben, amely hétfőn történt egy szibériai vízi erőműben. Az orosz hatóságok szerint egy transzformátor robbant fel, és ez ütött lyukat a falon és a mennyezeten az egyik gépteremben, ahol becslések szerint legalább 60 ember tartózkodott. Évekbe is telhet, amíg teljesen felszámolják a balesetből származó károkat.
Vágólapra másolva!

Nyolc ember meghalt, tíz megsérült hétfőn egy szibériai vízi erőműben történt balesetben, 50-68 személyt eltűntnek nyilvánítottak és keresnek, a listák hétfőn este még nem voltak véglegesek. A dél-szibériai Hakaszföldön a hajnali órákban a Szajan-Susenszki-víztározó két átvezető csatornája megsérült, és víz alá került az erőmű egyik gépterme.

Az orosz hatóságok hivatalos közlése szerint egy transzformátor robbant fel, és ez ütött lyukat a falon és a mennyezeten az egyik gépteremben, ahol becslések szerint legalább 60 ember tartózkodott. A környéken több alumíniumgyár átmenetileg teljesen áram nélkül maradt, de délelőttre részben helyreállt az ellátásuk más erőművekből származó árammal.

A környező települések lakossága körében pánik tört ki, és magaslatokra menekültek az emberek, de a rendkívüli helyzetek minisztériumának illetékese az Interfax hírügynökségnek elmondta, hogy a településeket nem fenyegeti veszély, nem tervezik a lakosság evakuálását.

A Szajan-Susenszki-víztározóhoz épült létesítmény Oroszország legnagyobb vízierőműve és általában erőműve: a Jenyiszej vizét duzzasztja, és abból fejleszt igen csekély önköltséggel áramot, éves átlagban mintegy 23,5 milliárd kilowattórát. Gátja 245 méter magas és 1066 méter hosszú, a talapzatánál 110, a gerincén 25 méter a vastagsága. A víztározó területe 621 négyzetkilométer. Az építési terveket 1962-ben fogadták el, és mire a nyolcvanas évek végén üzembe helyezték az utolsó turbinákat, az elsőket már fel kellett újítani. Az építkezés 1988-ban fejeződött be, 1990-ben töltötték fel első ízben a tározót, s az erőművet 2000-ban vette át az illetékes állami bizottság.

A hétfő reggeli baleset következményeinek helyreállítása a délelőtt közzétett nyilatkozatok szerint hetekig tarthat, de a hivatalos szervek honlapjai Szergej Sojgut, a rendkívüli helyzetek miniszterét idézik, aki azt mondta, évekbe is telhet, amíg teljesen felszámolják a károkat.