Az Arctic Sea felrobbantásával fenyegettek a kalózok

Vágólapra másolva!
Kiderült, hogy az Arctic Sea orosz teherhajót elrabló kalózok a teherhajó felrobbantásával fenyegetőztek. Közben a hajó legénységét már az orosz nemzetbiztonság is kihallgatta. A kalózok hamarosan Moszkvába érkeznek, az Arctic Sea pedig végre befuthat algériai úticéljába.
Vágólapra másolva!

A teherhajó felrobbantásával fenyegetőztek az Arctic Sea elrablói - jelentették orosz hírügynökségek. Az orosz hatóságok kedden őrizetbe vettek nyolc embert - két orosz, két lett és négy észt állampolgárt -, akiket azzal gyanúsítanak, hogy eltérítették az Arctic Sea teherhajót, amelynek körülbelül három hete veszett nyoma.

A nyolc kalózkodással gyanúsított embert szerda délután szállították le egy orosz hadihajóról a Zöld-foki-szigeteki Palmeira kikötőjében. Ezután erős kísérettel Sal sziget repülőterére vitték őket, ahol egy Iljusin típusú repülőgép várt rájuk. Az elrabolt hajó tizenegy orosz tengerésze a tervek szerint szerda este ugyanazzal a repülővel indult Moszkvába.

Alekszandr Karpucsin, Oroszország Zöld-foki-szigeteki nagykövete szerdán az orosz hadihajó fedélzetére kísérte az orosz nemzetbiztonsági tanács küldöttségét, amely a diplomata szerint első ízben hallgatta ki a legénységet, hogy megállapítsa, mi történt a hajóval. A legénység megerősítette, hogy a kalózok váltságdíjat követeltek, és azzal fenyegetőztek, hogyha nem kapják meg, felrobbantják a hajót - közölte az orosz védelmi minisztérium egyik illetékese.

Karpucsin elmondta, hogy az Arctic Sea négy tengerésze a hajó fedélzetén maradt, hogy karbantartási munkákat végezzen. A nagykövet szerint a teherhajó szerdán is a nyílt óceánon tartózkodott, 260 tengeri mérföldre a Zöld-foki-szigetektől. A vizsgálat lezárása után átadják a tulajdonosnak, hogy új legénységgel elindíthassa Algériába - tette hozzá.

Az orosz haditengerészet hétfőn találta meg a Zöld-foki-szigetektől 300 tengeri mérföldre a máltai zászló alatt hajózó teherhajót, amely eredetileg Finnországból Algériába tartott, alig kétmillió dollár értékű farakománnyal. Anatolij Szergyukov orosz védelmi miniszter szerint a kalózok július 24-én este, a svéd partok előtt közelítették meg a teherhajót egy felfújható csónakon, és a jármű meghibásodására hivatkozva felkéredzkedtek a teherhajóra. A hajót hatalmukba kerítették, fegyverrel fenyegetőzve követelték a legénységtől utasításaik teljesítését.