Nem fulladt káoszba az afgán elnökválasztás

Vágólapra másolva!
Történtek támadások, érkeztek hírek csalásról és a részvétel is valószínűleg alacsony volt, amerikaiak és afgánok mégis sikeresnek értékelik a csütörtöki afgán elnökválasztást. Az amerikai nagykövet szerint ugyanakkor a szavazatszámlálásnál kell igazán figyelni, ha valaki csalni akar, ekkor tud igazán.
Vágólapra másolva!

Bár az afgán elnökválasztás a tálibok fenyegetésének árnyékában telt, és több támadás is történt csütörtökön, délen alacsony volt a részvétel és csalásokról is érkeztek jelentések, összességében afgán és amerikai tisztviselők is sikeresnek ítélték a választást - írja a New York Times. (A támadásokról, köztük a magyar egységek tűzharcáról bővebben itt olvashat.)

"Azok alapján amit láttunk egyértelmű, hogy a tálibok nem tudták tönkretenni a választást" - mondta a szavazás lezárása után adott interjúban Richard C. Holbrooke amerikai nagykövet. Hamid Karzai elnök szerint 73 erőszakos cselekmény történt 15 tartományban, az emberek ennek ellenére elmentek szavazni.

Abdullah Abdullah volt külügyminiszter, Karzai fő riválisa szerint történtek ugyan csalások, a választás mégis az afgán nép győzelme volt. "A veszélyek és minden probléma ellenére az emberek elmentek szavazni, megmutatták, hogy a kezükbe akarják venni a sorsukat" - mondta az elnökhöz hasonlóan Abdullah. A részvételről egyelőre nincsenek adatok, a New York Timesnak kabuli szavazatszámlálók azt mondták, alacsonyabb volt az arány mint a 2004-es választás során.

A számolásnál kell igazán figyelni

Holbrooke ugyanakkor megjegyezte, az igazi teszt a szavazatszámlálás lesz, ha ugyanis valaki csalni akar, azt leginkább a számolással teheti meg. A szavazatok összesítését csütörtök délután kezdték el.

A választás fő esélyese Hamid Karzai jelenlegi elnök, ha azonban nem szerzi meg a szavazatok több mint ötven százalékát, második fordulót rendeznek az első két helyezett között.