Minisztere szerint Karzai abszolút többséget szerzett

Vágólapra másolva!
Választási csalással vádolja legfőbb ellenfelét, Hamid Karzai hivatalban lévő államfőt Abdullah Abdullah, az afganisztáni elnökválasztás második legesélyesebb indulója. Mind Karzai, mind Abdullah győztesnek hirdette magát a múlt csütörtöki választások után, de az eredményekre még napokat kell várni. A pénzügyminiszter szerint Karzai abszolút többséget szerzett.
Vágólapra másolva!

Csalás történt az afgán elnökválasztáson - állította hétfőn Abdullah Abdullah, aki Hamid Karzai afgán elnök legfőbb riválisa volt az augusztus 20-i afganisztáni elnökválasztásokon. Abdullah hivatalosan is kifogással élt az afganisztáni választási panaszirodánál.

Abdullah szerint egyes helyeken, ahol alacsony volt a részvétel, mesterségesen duzzasztották fel a szavazatok számát Karzaira adott voksokkal. "Nem kétséges, hogy több ezer szabálytalanság történhetett országszerte" - idézte a Reuters hírügynökség a politikust.

A panasziroda közölte, összesen több mint 200 panaszt nyújtottak be választási visszaélések miatt, közöttük jelentős szabálytalanságok is szerepelnek, például választók gyakran erőszakos megfélemlítése, szavazóurnákkal ügyeskedés, egyes választási tisztviselők szabálytalan közbeavatkozása.

Az afgán kormány pénzügyminisztere, Hazrat Omar Zakhilwal hétfőn azt közölte: Hamid Karzai szavazatok 68 százalékát söpörte be, és ezzel abszolút többséget szerzett az afganisztáni elnökválasztáson. Ha megegyezik a hivatalos eredménnyel ez az adat, akkor nem lesz szükség második fordulóra.

A múlt csütörtöki szavazás hivatalos eredménye napok múlva várható - a hivatalos végeredmény kihirdetéséig hetek is eltelhetnek -, ennek ellenére a két legesélyesebb jelölt - Karzai hivatalban lévő elnök és legjelentősebb kihívója, Abdullah Abdullah -, egyaránt győztesnek kiáltotta ki magát.

Afganisztáni és nyugati diplomaták egybehangzóan sikeresnek könyvelték el a szavazást, jóllehet egyes vidékeken nagyon alacsony - a harcok dúlta Helmand tartományban például alig 5 százalékos - volt a részvétel. Richard Holbrooke, az USA afganisztáni különleges megbízottja szerint számítottak arra, hogy lesznek visszaélések (Holbrooke-on kívül az egyszerű szavazók is számítottak csalásra, erről és a választás előzményeiről bővebben ebben a cikkben olvashat).