Az első eredmények Karzai csekély előnyét mutatják

Vágólapra másolva!
Az afgán elnökválasztás kedden nyilvánosságra hozott első részeredményei alapján Hamid Karzai hivatalban lévő afgán elnök csekély fölénnyel vezet riválisával szemben. Karzai a voksok 10 százalékának összesítése szerint a szavazatok 40,6 százalékát, Abdullah Abdullah egykori külügyminiszter pedig a voksok 38,7 százalékát szerezte meg.
Vágólapra másolva!

A múlt csütörtöki afgán elnökválasztás első hivatalos részeredményei alapján Hamid Karzai hivatalban lévő afgán elnök csekély fölénnyel vezet riválisával szemben - írta kedden a BBC.

Az afgán választási bizottság keddig a leadott szavazatok 10 százalékát, vagyis 524 444 voksot összesített. Ez alapján Karzai 212 927 szavazattal a voksok 40,6 százalékát, vetélytársa, Abdullah Abdullah egykori külügyminiszter 202 889 szavazattal 38,7 százalékát kapta meg.

Az afgán kormány pénzügyminisztere, Hazrat Omar Zakhilval hétfőn - a Reuters szerint - még azt közölte: Karzai szavazatok 68 százalékát söpörte be, vagyis abszolút többséget szerzett az afganisztáni elnökválasztáson.

A választási bizottság kedden megjegyezte, a déli Kandahár tartományban leadott voksoknak eddig mindössze két százalékát összesítették, Hilmend tartományban pedig még egyet sem. Karzai azonban valószínűleg mindkét tartományban jól szerepelt, így összesítésben emelkedhet a rá adott voksok aránya.

A következő napokban a választási bizottság folyamatosan teszi közzé újabb részeredményeket. A végleges eredmény azonban csak hetek múlva várható. Ha Karzai és Abdullah sem szerzi meg a voksok több mint 50 százalékát, akkor második fordulót kell tartani. A választási bizottság a szavazatok összesítése mellett a csalásra vonatkozó bejelentéseket is vizsgálja, eddig a BBC szerint 800 ilyen panasz érkezett.

Richard Holbrooke, az Egyesült Államok Afganisztánnal és Pakisztánnal foglalkozó különmegbízottja azt mondta: mivel a részeredmény a szavazatok töredékének összesítésén alapul, Karzai előnye félrevezető lehet. Ebből Holbrooke szerint még nem lehet arra következtetni, hogy ki nyerte az első fordulót.