Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter szerint nincs értelme, sőt kifejezetten rosszat tesz mindkét ország megítélésének, hogy Magyarország Brüsszelhez fordul Sólyom László államfő meghiúsult révkomáromi látogatása miatt. A szlovák politikus a Népszabadságnak adott interjújában azt mondta: egyedül a magas szintű kétoldalú tárgyalások oldhatják a diplomáciai feszültséget, a párbeszédnek nincs alternatívája.

"Önmagát és a közvéleményt ámítja az, aki úgy véli, és azt hangoztatja, hogy Brüsszel majd igazságot tesz. Nem lesz olyasmi, hogy idejönnek bölcs emberek és jól elfenekelik a viszálykodó feleket" - mondta Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter a Népszabadságnak adott interjújában. A napilap Sólyom László államfő meghiúsult révkomáromi látogatásáról kérdezte a szlovák politikust. (Arról, hogy Szlovákia megtagadta a magyar köztársasági elnök belépését augusztus 21-én Szlovákia területére, korábbi cikkünkben, itt olvashat.)

Lajcák azt állította, hogy Szlovákiának nem volt más választása, mint megtagadni a látogatást, mert összecsaphattak volna a szlovákiai és a magyar szélsőségesek Révkomáromban. Szerinte csupán a szolgálatok aktív megelőző munkájának volt köszönhető, hogy szélsőségesek nem voltak jelen a szoboravatáson, de "sokan ólálkodtak a környéken, helyzetre várva".

A szlovák külügyminiszter megismételte a Népszabadságnak a szlovák fél korábbi állítását, miszerint a magyarok csak későn értesítették őket a tervezett látogatásról. Sérelmezte azt is, hogy Sólyom nem vette figyelembe a három szlovák közjogi méltóság a szoboravatás előtt két nappal kiadott közös nyilatkozatát, amelyben aggodalmukat fejezték ki a látogatás miatt. "Arra sincs példa az unióban, hogy valamelyik tagország államfője ne szívlelné meg a szomszédos ország közjogi méltóságainak kérését" - mondta.

Lajcák szerint egyik ország megítélésének sem tesz jót, hogy a magyar fél a történtekről tájékoztatni kívánja az uniós tagországokat és az illetékes brüsszeli hivatalokat. "Az sem helyénvaló, ha bárki úgy véli, hogy minél jobban befeketíti Szlovákiát, annál szebb lesz Magyarország" - nyilatkozta a szlovák külügyminiszter. Szerinte az egyetlen járható út a két ország közti magas szintű kétoldalú tárgyalások felújítása.

Balázs Péter külügyminiszter szerdán tájékoztatta az uniós országok Budapestre akkreditált nagyköveteit a magyar-szlovák kapcsolatok helyzetéről- közölte az MTI-vel Mátrai Zsuzsanna külügyi szóvivő. Márai elmondta: a külügyminiszter ismertette a külképviseletek vezetőivel azt az incidenst, hogy Sólyomtól augusztus 21-én megtagadták a belépést Szlovákiába a pozsonyi hatóságok.