Sürgős lett a demokratáknak Kennedy utódlása

2009.08.27. 11:35

A demokratáknak annyira szükségük van az elhunyt Edward Kennedy szenátor szavazatára az egészségügy átalakításáról szóló voksoláson, hogy átmeneti helyettessel akarják betölteni a megüresedett helyet. Az ötletet maga Kennedy vetette fel nem sokkal halála előtt.

Ideiglenes utóddal töltenék be a demokraták az elhunyt Edward (Ted) Kennedy helyét a törvényhozás felső házában - írja a New York Times. Az ötletet maga Kennedy vetette fel halála előtt nem sokkal írt üzenetében, szerinte az állam kormányzójának kellene kineveznie egy átmeneti helyettest.

A massachusettsi szenátor az egészségügyi reform egyik fő támogatója volt, a demokratáknak pedig szükségük lenne a szavazatára az amerikai közvéleményt élesen megosztó ügyben. A republikánusok ellenzik a reformtervet, és demokraták is megosztottak a kérdésben. Barack Obama még a terv egyik fontos eleméről is hajlandó volt lemondani, hogy lecsillapítsa az indulatos vitákat.

Massachusetts államban azonban, a helyi törvények szerint a szenátori poszt megüresedése után 145-160 nappal később lehet rendkívüli választást tartani, ami azt jelenti, hogy legkorábban január közepére választanának utódot - ezt akarta elkerülni Kennedy. Az ötletet az állam kormányzója, Deval Patrick is támogatja.

A helyzetet bonyolítja, hogy épp a massachusettsi demokraták voltak azok öt évvel ezelőtt, akik a szenátorválasztási moratóriumról szóló szabályozást megalkották. Korábban a kormányzó joga volt új szenátort kinevezni, ha a hely megüresedik. 2004-ben azonban John Kerry szenátor indult az elnökválasztáson, az állami törvényhozásban többségben lévő demokraták pedig el akarták kerülni, hogy ha nyer, akkor Mitt Romney republikánius kormányzó nevezze ki az utódját. Ezért hozták meg a törvényt a rendkívüli választásról - és éppen ezt akarják most megkerülni. A republikánusok ellenzik a javaslatot.

A választást természetesen most is megtartanák később, a javaslat egy átmeneti utódra vonatkozik, aki - Kennedy javaslata szerint - nem indulhatna ezután a posztért.

Edward Kennedy, az Egyesült Államok korábbi elnökének, John F. Kennedynek testvére 77 éves korában, kedden hunyt el. A massachusettsi szenátornál tavaly májusban diagnosztizáltak rosszindulatú agydaganatot.

KAPCSOLÓDÓ CIKK