Új Szó: A nyelvtörvény ellen sem szövetkeznek a szlovákiai magyar pártok

Vágólapra másolva!
Nem szeretné a Magyar Koalíció Pártja, ha a másik, nemrég alakult szlovákiai magyar párt, a Híd-Most képviselői is ott lennének a szlovák nyelvtörvény elleni szeptemberi demonstráción - írja az Új Szó című lap. Az MKP nyíltan nem utasította vissza az új párt részvételét, de kifogásolták, hogy nélkülük nyújtott be törvénymódosítást a kifogásolt államnyelvtörvényhez.
Vágólapra másolva!

Nemkívánatos vendégnek tartja az Magyar Koalíció Pártja (MKP) a közelmúltban alakult új szlovákiai magyar párt, a Híd-Most képviselőit az államnyelvtörvény elleni, szeptember elsejei, dunaszerdahelyi nagygyűlésen - írja az Új Szó című szlovákiai magyar napilap csütörtökön.

A lap szerint a Híd levélben kérte az MKP vezetését, hogy az ő képviselőjük is elmondhassa véleményét a rendezvényen. "Természetesen felkínáltuk azt is, hogy mozgósítani fogjuk tagjainkat és szimpatizánsainkat" - mondta a lapnak Simon Zsolt, a Híd alelnöke. A párt még nem kapott választ az MKP-tól. "Nagyon sajnálnám, ha elutasítanák ajánlatunkat, mivel úgy gondolom, hogy ez nem lehet egy párt témája, ez egy egész közösséget érint" - tette hozzá Simon. A Híd tagjai és szimpatizánsai a nagygyűlésen akkor is részt vesznek, ha nem kapnak lehetőséget a felszólalásra.

Az MKP kifogásolja, hogy a Híd nem tájékoztatta a pártot a nyelvtörvény ügyében tett lépéseiről. "Nem láttam még a levelet, de szívesen vettük volna, ha a Híd megszólít bennünket a nyelvtörvény módosítása kapcsán, de beadtak egy törvénymódosító javaslatot egyedül" - mondta Berényi József, az MKP elnökhelyettese. Simon ugyanakkor állítja, hivatalosan értesítették a pártot a javaslatról, a módosítást megkapta Bárdos Gyula, az MKP frakcióvezetője. Azt is felajánlották, hogy közösen nyújtsák be a tervezetet, az MKP azonban a leadás határidejéig nem reagált. A Híd-Most a napokban számol be a javaslatról.

A szlovákiai magyarság szeptember 1-jén, a jogszabály életbe lépésének napján tiltakozik a nyelvtörvény ellen a dunaszerdahelyi DAC-stadionban. Az akció szervezője az MKP és több magyar civil szervezet, de felszólal Ondrej Dostál, a Konzervatív Intézet munkatársa, aki korábban aláírásgyűjtést kezdeményezett a jogszabály ellen.

Az MKP csütörtökön közleményben tudatta. nem tartja szerencsésnek, hogy a parlamentben megfelelő szakmai előkészítés és politikai egyeztetés nélkül nyújtsanak be módosító javaslatokat a nyelvtörvényről. A párt ugyanakkor azt tervezi, hogy megfigyelőrendszert épít ki, amelyen keresztül figyeli az államnyelvtörvény gyakorlati alkalmazását Dél-Szlovákiában, és a felmerülő konfliktusokról tájékoztatja a szlovákiai és a külföldi sajtót.