Megkerültek az iraki légierő elveszett MiG-jei

2009.09.02. 9:05

Szerbiában találtak meg 19 darab iraki vadászgépet azok az iraki illetékesek, akik a Szaddám Huszein néhai diktátor által külföldre mentett iraki vagyontárgyakat keresik. A gépeket állítólag gyors ütemben felújítják, és hazaszállítják, Iraknak így újra lehetnek vadászgépei.

Megkerültek az iraki légierő elveszettnek hitt gépei. Az iraki védelmi tárca vasárnap hozta nyilvánosságra, hogy megtaláltak 19 vadászrepülőgépet - MiG-21-eseket és MiG-23-asokat -, amelyek az iraki légierő kötelékébe tartoztak még Szaddám Huszein idején - írja a New York Times.

A gépek egy szerbiai raktárban várták, hogy valaki csináljon velük valamit. Az irakiak most Belgráddal tárgyalnak a gépek felújításáról és hazaszállításáról. A szerb kormány azt ígérte, két gépet szinte azonnal átad, a többit pedig sürgősen felújítja.

A gépek még 1989-ben kerültek az akkori Jugoszláviába - amellyel jó kapcsolatokat ápolt az iraki diktátor -, hogy felújítsák őket. Az időközben Irakkal szemben bevezetett szigorú szankciók miatt azonban nem tudták hazavinni ezeket.

"Mindenki tudja, milyen nagy szükségünk van harci gépekre" - közölte az iraki védelmi tárca szóvivője. Az amerikaiak ugyanakkor figyelmeztetnek, hogy a gépek megtalálása egy dolog, azokat fenn is kell tartani, biztosítani kell javításukat, a pilótákat ki kell képezni.

Forrás: AFP

Iraknak gyakorlatilag nincs légiereje, néhány szállítógépen, helikoptereken és egy földi célok ellen bevethető harci gépen kívül nincsenek szuperszonikus vadászgépeik. Szaddám jelentősnek számító légierejét egyrészt lebombázták az Öböl-háborúban, másrészt Iránba menekítették az amerikai bombázók elől, de ezeket nem akarja visszaszolgáltatni Teherán, mivel jóvátételnek tekinti az Irak-iráni háborúért

Az iraki hatóságok folyamatosan keresik a Szaddám Huszein által külföldre mentett iraki állami vagyon maradványait. Elsősorban Egyiptomra, Olaszországra, Franciaországra és Oroszországra koncentrálnak, mivel a korábbi diktátor ezekkel az országokkal ápolt baráti kapcsolatokat. Legutóbb két hadihajót találtak meg Egyiptomban, másik kettőt pedig Olaszországban.

KAPCSOLÓDÓ CIKK