Megölhettek a börtönben egy iráni tüntetőt

Vágólapra másolva!
Meg nem erősített értesülések szerint verés okozta annak az iráni tüntetőnek a halálát, akiről korábban azt állították, agyhártyagyulladásba halt bele. A június eleji iráni elnökválasztást követő utcai megmozdulások idején őrizetbe vett tüntetőket az ellenzék szerint kínozták, az iráni hatóságok már vizsgálják a vádakat.
Vágólapra másolva!

Verésbe halt bele az egyik iráni tüntető, akit június 12-i elnökválasztást követő tüntetéseken vettek őrizetbe - jelentette az iráni Mehr hírügynökség hétfőn. A hírügynökség szerint Mohszen Ruholamini - aki Mohszen Rezai konzervatív elnökjelölt egyik tanácsadójának a fia volt - halálát a korábbi hírekkel ellentétben nem agyhártyagyulladás, hanem fizikai bántalmazás okozta. A névtelen forrást idéző Mehr szerint a kórbonctani vizsgálat azt állapította meg, hogy a férfi testét számtalan ütés érte.

Ha a hírt megerősítik, akkor ez lesz az első olyan eset, amelyben hivatalosan is elismerik, hogy az őrizetbe vett tüntetők rossz bánásmódnak voltak kitéve a börtönben. Korábban iráni ellenzékiek azt állították, hogy a letartóztatott tüntetőket megerőszakolták a fogságban, sőt halálra is kínozták némelyiket. Az erről szóló beszámolók miatt Szadek Laridzsáni ajatollah, frissen kinevezett iráni főbíró egy testületet is felállított, hogy kivizsgálják a tüntetések leverésének körülményeit és a bántalmazásokra vonatkozó állításokat.

Eszmail Ahmadi Moghaddam rendőrfőnök korábban azt közölte, hogy több tüntető vírusfertőzést kapott és meghalt az azóta bezárt Kahrizak börtönben - itt őrizték Ruholaminit is.

A Máhmúd Ahmadinezsad elnök újraválasztásával végződő június 12-i szavazást követően ezrek vonultak az utcákra, a választások elcsalásával vádolva a győztest. A tüntetéseket keményen leverte a kormány, az összecsapásokban legalább 30 tüntető meghalt, és több ezer embert vettek őrizetbe. Az őrizetbe vettek közül 200-an maradtak rács mögött, és 110 ember ellen indult per.