Az időjárás a tűzoltók oldalára áll Kaliforniában

Vágólapra másolva!
Jobbra fordult az időjárás Kaliforniában, de még így is két hét kell a tűzoltóknak, hogy megfékezzék a tüzet. Egy erődgazdasági vezető szerint már nem bosszúszomjas a tűz, csak konok és bizonytalan.
Vágólapra másolva!

Az időjárás segíthet a tűzoltóknak, hogy megfékezzék a bozót-, és erdőtüzeket, melyek több mint tizenhétezer hektáron pusztítanak Los Angelesnél - írja a CNN. A levegő hőmérséklete csökken, a páratartalom pedig nő.

A tűz teljes bekerítéséhez ugyanakkor még akár két hétre is szükség van, egyelőre a tűz 5 százalékát kerítették be.

"Sokkal optimistább vagyok ma, mint tegnap voltam" - mondta a Los Angeles Timesnak Mike Dietrich erdőgazdasági vezető. A tűz oka továbbra is ismeretlen.

Tegnap óta nem pusztított el újabb otthonokat a tűz - ez azt jelenti, hogy hetven ház égett le, és több mint 6500 embert evakuáltak. A kár eddig 13, 6 millió dollár a Los Angeles Times szerint.

Dietrich hétfőn még "dühösnek és bosszúszomjasnak" írta le a tüzet, kedden már arról beszélt, olyan, mint egy kisgyerek: "akaratos és bizonytalan". Az oltásban 3600-an vesznek részt.

Vasárnap két tűzoltó életét vesztette, amikor Los Angelestől északra a lángok átcsaptak a járművükön, és az legurult a hegyoldalon.

Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó szükségállapotot rendelt el az érintett területeken. A tűz múlt szerda óta pusztít Kaliforniában.