Beleszól a szlovák nyelvtörvény végrehajtásába az EBESZ-biztos

Vágólapra másolva!
Konkrét ajánlásokat küld a szlovák nyelvtörvényhez az EBESZ kisebbségügyi főbiztosa, hogy biztosan ne sérüljenek a szlovákiai magyarok jogai.  Knut Vollebaek részt vesz a törvény végrehajtási alapelveinek kidolgozásában, és szeptember közepén Budapestre is ellátogat - áll csütörtöki közleményében.
Vágólapra másolva!

"Alapvető fontosságú, hogy a szlovák államnyelvtörvény végrehajtása ne érintse hátrányosan a Szlovákiában élő nemzeti kisebbségek jogait" - jelentette ki csütörtök délután kiadott közleményében az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosa, Knut Vollebaek. A főbiztos konkrét ajánlásokat és személyes közreműködést ígért, hogy a sokat támadott nyelvtörvénnyel ne legyenek problémák, javaslatait azonban a közleményben nem részletezte.

Előzőleg mind Szlovákia, mind Magyarország az EBESZ-hez fordult a szlovák nyelvtörvény miatt, amely a magyar álláspont szerint nemzetközi jogot sért, jogtalanul korlátozza a szlovákiai magyar kisebbség szólásszabadságát és szabad információhoz való jogát. A szlovákok korábban azt állították, hogy Vollebaek jogilag nem talált kivetnivalót a törvényben (erről korábbi cikkünkben olvashat részletesen).

"Az elmúlt két hónapban többször is tárgyaltam a szlovák és a magyar kormánnyal, illetve a szlovákiai magyar kisebbség képviselőivel a szlovák államnyelvtörvény bevezetéséről" - írja közleményében az EBESZ-főbiztos. E szerint mindkét fél azt kérte tőle, hogy segítsen "járható megoldást találni" a törvény elfogadását és végrehajtását kísérő problémákra.

Vollebaek nem kötelezte el magát sem a szlovák, sem a magyar oldal mellett, válaszában azt írja, hogy "megfelelő egyensúlyt kell találni az államnyelv pozíciójának erősítése és a nemzeti kisebbségek jogainak megvédése között. A közlemény szerint konkrét intézkedéseket is javasolt az egyensúly megteremtésére, ezeket azonban nem részletezte. Mindössze annyit írt, hogy "a törvény megfelelő és arányos végrehajtására több lépést ajánlott" a feleknek.

A biztos hozzátette, hogy a szlovák és a magyar kormányt is konstruktív párbeszédre bíztatja a "baráti és jószomszédi viszony szellemében". "Az is elkerülhetetlen, hogy a következő lépéseket a szlovákiai nemzeti kisebbségek képviselőivel szoros együttműködésben tegyék meg" - tette hozzá.

Vollebaek szerint a felek üdvözölték az EBESZ-főbiztos részvételi szándékát a közelgő szlovák-magyar közös kisebbségügyi bizottsági ülésen, és arra kérték, hogy segítsen biztosítani az érintettek jogos igényeit és jogait. Ez - a közlemény szerint - azt jelenti, hogy az EBESZ-biztos részt vesz majd azoknak az irányvonalaknak a kidolgozásában, amelyek alapján a nyelvtörvényt végrehajtják.

A biztos közölte: addig foglalkozik az üggyel, amíg minden oldal számára elfogadható megoldást nem talál. Ehhez szeptember közepén Budapestre és Pozsonyba is ellátogat, hogy tovább segédkezzen a magyar-szlovák ellentét feloldásában.