Az orosz legfelsőbb bíróság úgy döntött, hogy újra kell tárgyalni Anna Politovszkaja ellenzéki riporter 2006-os meggyilkolásának ügyét. Korábban az esküdtszék döntése nyomán felmentették azt a négy embert, akiket bűnrészességgel vádoltak meg.

Új tárgyalásra visszautalta az ügyészségnek Anna Politkovszkaja újságíró meggyilkolásának ügyét az orosz legfelső bíróság csütörtökön, eleget téve ezzel az áldozat családja által benyújtott keresetnek.

A testület azzal indokolta döntését, hogy együtt kell tárgyalni a korábbi eljárásban bíróság elé állított, bűnrészességgel gyanúsított ember, valamint a feltételezett gyilkos, Rusztam Mahmudov ügyét. Mahmudov jelenleg külföldön tartózkodik, nemzetközi körözést adtak ki ellene. 
   
Politkovszkaja meggyilkolása miatt bűnrészesség vádjával korábban négy embert állítottak bíróság elé, de a bíró az esküdtszék döntése alapján felmentő ítéletet hozott.

A Vlagyimir Putyin akkori elnököt élesen bíráló újságíró, Anna Politkovszkaja a csecsenföldi konfliktus okainak és alakulásának, az emberi jogok csecsenföldi megsértéseinek feltárásával, az erről szóló oknyomozó cikkekkel szerzett magának hírnevet. 2006. október 7-én ölték meg annak a háznak a kapualjában, ahol lakott.

Idén júliusban gyilkolták meg a Politkovszkajával szorosan együttműködő csecsenföldi jogvédőt, Natalja Esztyemirovát, akinek kollégái a helyi, a moszkvai Kreml által irányított vezetőséget sejtik a gyilkosság mögött.