Szécsényben találkozik Bajnai és Fico

Vágólapra másolva!
Magyarországon, Szécsényben találkozik szeptember 10-én délután Bajnai Gordon miniszterlnök Robert Fico szlovák kormányfővel. A találkozót Bajnai javasolta, miután Sólyom László államfő kiutasítása és a szlovák államnyelvtörvény miatt rendkívül feszültté vált a két ország viszonya. 
Vágólapra másolva!

A Nógrád megyei Szécsényben találkozik szeptember 10-én délután Bajnai Gordon magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnök - közölte csütörtökön Szollár Domokos kormányszóvivő. A találkozó célja, hogy csökkentsék a két ország közötti feszültséget.

Bajnai Gordon korábban azt mondta, a problémákról és az együttműködésről is beszélni kell az egyeztetésen. A legfontosabb téma minden bizonnyal a szlovákiai nyelvtörvény ügye lesz, amely ellen az ottani magyar kisebbség és a magyarországi politikai szereplők is tiltakoztak.

Balázs Péter magyar külügyminiszter és Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter szeptember elején állapodott meg a szlovéniai Bledi Startégiai Fórumon arról, hogy pár héten belül magyar-szlovák kormányfői találkozót tartanak.

Ezt Bajnai Gordon azután kezdeményezte, hogy Szlovákia augusztus végén nem engedte be területére Sólyom László magyar köztársasági elnököt. (Az ügy diplomáciai hátteréről szóló cikkünket itt elolvashatja.) A találkozó azért is aktuális, mert szeptember 1-én életbe lépett a szlovák államnyelvtörvény.