Újabb tiltakozás robbant ki a kínai Urumcsiben

Vágólapra másolva!
Több száz han nemzetiségű gyűlt össze a kínai Urumcsiben, a rossz közbiztonság miatt tiltakozva. Nyár elején ugyanebben a tartományban az ujgurok tartottak tüntetéseket, amelyek halálos áldozatokat követelő összecsapásokba torkolltak.
Vágólapra másolva!

Szemtanúk szerint újabb utcai tiltakozás robbant ki csütörtökön az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm székhelyén, Urumcsiban, ahol a július elejei zavargásokban 192 ember halt meg. A városközpont közelében lakók tájékoztatása szerint han nemzetiségűek százai, esetleg ezrei gyűltek össze. Azt kérik számon a regionális kormányon, hogy romlott a közbiztonság a városban. A helyiek elmondása szerint feszült a helyzet, több tucatnyian sérültek meg orvosi fecskendővel hadonászó emberektől.

A zavargások július 5-én törtek ki Urumcsiban, a terület közigazgatási székhelyén, amikor ujgurok rátámadtak az ország lakosságának többségét alkotó, de a térségben kisebbségben lévő han kínaiakra. Az összecsapásoknak hivatalos adatok szerint 197 halottja volt. Az erőszakos akciók napokon át folytatódtak, a hanok az utcákra vonultak, hogy bosszút álljanak a török nyelvű, muszlim ujgurokon. Az elmúlt évtizedek egyik legsúlyosabb kínai zavargásaiban 1700 ember sebesült meg.