Külföldön folytatódhat a Rózsa Flores-nyomozás

Vágólapra másolva!
Külföldön nyomoznának tovább a bolíviai hatóságok Rózsa Flores Eduardo államellenes összeesküvéssel gyanúsított csoportja ügyében. Több magyar állampolgárt, vagy magyar nemzetiségű embert keresnek, akikről azt feltételezik, hogy kapcsolatban álltak Rózsa Floresékkel. Az már májusban szóba került, hogy a nyomozást felügyelő bolíviai ügyész Magyarországon tájékozódna, de eddig nem jött.
Vágólapra másolva!

A bolíviai belügyminisztérium és a külügyminisztérium megállapodott, hogy megpróbálja kiterjeszteni külföldre a nyomozást Rózsa Flores Eduardo csoportjának államellenes terrorista összeesküvésnek tekintett ügyében.

A bolíviai nyomozók azokat keresik, akik Rózsa Flores és két társa agyonlövése után külföldre menekültek. "Ezen a héten egyeztetünk a külügyminisztériummal a jogi lépésekről" - mondta a bolíviai sajtónak a nyomozást felügyelő Marcelo Sosa ügyész.

A terrorizmussal gyanúsított csoportot április 16-án számolták fel egy kommandós akcióval, amelynek során agyonlőtték a vezetőjüknek tartott, bolívia-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Florest, az erdélyi Szovátáról származó Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. A magyar és román állampolgárságú Tóásó Elődöt és a bolíviai-horvát állampolgár Mario Tadicot őrizetbe vették a Santa Cruz-i Las Americas szállodában.

Marcelo Sosa elsősorban a korábban a Székely Légió nevű jobboldali szervezet vezetőjeként azonosított Révész Tibort, valamint Dudog Gábort, Gáspár Dánielt és Nagy Tamás Lajost szeretné megtalálni, akiket azzal gyanúsítanak, hogy kapcsolatban álltak a csoporttal.

Újabb bizonyítékok alapján keresik a szabotázsra és robbantásra specializálódott spanyol Alejandro Hernández Morát is, aki a horvátországi függetlenségi háború alatt Rózsa Flores nemzetközi brigádjának tagja volt, és robbanószerkezetek készítésével foglalkozott.

Bolíviában már májusban bejelentették, hogy az ügyészség delegációt készül küldeni Magyarországra, hogy kivizsgálja egyes magyar állampolgárok kapcsolatát az összeesküvéssel, de eddig senki nem érkezett.