Washington feloldotta a kubai emigránsok utazási korlátozását

Vágólapra másolva!
Évek óta a legfontosabb amerikai gesztus Kuba felé, hogy Washington feloldotta a kubai emigránsokra utazási korlátait. Ezentúl bármilyen gyakran, bármennyi időre hazautazhatnak. Castro szerint Kuba nem alamizsnát kér.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok feloldotta a kubai emigránsokra vonatkozó több évtizedes utazási korlátozást: azok az amerikaiak, akiknek közeli hozzátartozóik élnek Kubában, ezentúl akármilyen gyakran, akármennyi időre odautazhatnak.

A hazautazó kubai amerikaiak azonban naponta legfeljebb 179 dollárt költhetnek hozzátartozóikra - ide tartoznak a nagynénik, nagybácsik, továbbá az unokatestvérek és másod-unokatestvérek is. Ennyit költhetnek a külföldre látogató amerikai diplomaták is naponta hivatalosan.

Az Obama-kormány ugyancsak eltörölte a pénzküldésre vonatkozó régi korlátozást, a kubai amerikaiak a jövőben bármekkora összeget átutalhatnak családtagjaiknak. Az amerikai bankok pedig csereegyezményt köthetnek kubai pénzintézetekkel.

A kubai amerikaiak korábban csak évente egyszer látogathattak Kubába és 1200 dollárnál nem küldhettek többet rászoruló családtagjaiknak.

Kuba nem alamizsnát kér

Az utazási korlátozás eltörlése évtizedek óta a legjelentősebb amerikai gesztus a szigetország irányában. Fidel Castro volt kubai elnök az amerikai elnök bejelentése után úgy reagált: Havanna nem "alamizsnát" kér, hanem a kereskedelmi blokád feloldását.

Az Egyesült Államok és Kuba az évtizedek óta szünetelő közvetlen kétoldalú postai kapcsolat felújítását is tervezi; az amerikai és a kubai külügyminisztérium képviselői szeptember közepén Havannában egyeztetnek erről.