Tovább nőtt Karzai előnye az afgán elnökválasztáson

Vágólapra másolva!
A szavazatok háromnegyedének összeszámlálása alapján tovább nőtt Hamid Karzai, a jelenleg hivatalban lévő afgán államfő előnye riválisával, Abdullah Abdullah volt külügyminiszterrel szemben. Az afgán elnökválasztás végeredményét csak azután hozzák majd nyilvánosságra, hogy kivizsgálták az összes, csalásra vonatkozó panaszt.
Vágólapra másolva!

A vasárnap közzétett részeredmény szerint az afgán elnökválasztáson leadott szavazatok 48,6 százalékával vezet a hivatalban lévő államfő, Hamid Karzai fő vetélytársa, a voksok 31,7 százalékát begyűjtő Abdullah Abdullah volt külügyminiszter előtt. A választási bizottság a voksok közel háromnegyedének összesítése alapján hozta nyilvánosságra a részeredményt.

A győztesnek legalább a szavazatok 50 százalékát kell megszereznie ahhoz, hogy ne kelljen második fordulót tartani.

A legutóbbi összesítés még csak a szavazatok valamivel több mint 60 százalékának összesítése alapján készült, és még azt mutatta, hogy Karzai az érvényes voksok 47,3 százalékát, Abdullah pedig a 32,7 százalékát kapta meg. Tehát az újabb szavazatok összeszámlálásával némileg nőtt Karzai előnye.

Karzai hívei az augusztus 20-i elnökválasztás óta azt mondják, hogy az államfő már a voksolás első fordulójában győzelmet aratott. A győzelemhez a szavazatok több mint felét kell megszereznie, ellenkező esetben második fordulót tartanak, valószínűleg októberben. Abdullah viszont azt állította, hogy ő vezet, és nagyszabású csalással vádolta meg ellenfelét.

Daúd Ali Nadzsafi, a választási bizottság tagja vasárnap közölte, hogy a testület 28 ezer választóhelyiség közül 447-ben szabálytalanságok miatt érvénytelenítette a szavazás eredményét. A választási bizottság lassan teszi közzé a részeredményeket, és a munkáját tovább lassítja, hogy Abdullah rengeteg csalásokkal kapcsolatos panaszt nyújtott be a testülethez. A végeredményt várhatóan még szeptemberben, a panaszok kivizsgálása után közzéteszi a testület.

Közben Angela Merkel német kancellár és Gordon Brown brit miniszterelnök vasárnap azt javasolta, hogy még az idén rendezzenek egy Afganisztánnak szentelt nemzetközi konferenciát - írja a BBC. A politikusok szerint a konferencia segíthetne Afganisztánnak egyre több felelősséget vállalni, és tovább haladni a biztonság és szilárd kormányzás felé.