Letartóztatták az elsüllyedt macedón hajó kapitányát

Vágólapra másolva!
Miután kiengedték a kórházból, letartóztatták a szombaton elsüllyedt macadón hajó kapitányát. A szerencsétlenségben 15 ember életét vesztette, a feltevések szerint azért süllyedt el a hajó, mert a megengedettnél többen utaztak rajta.
Vágólapra másolva!

Őrizetbe vették vasárnap annak a hajónak a kapitányát, amely szombaton süllyedt el a macedóniai Ohridi-tavon 15 ember, köztük egy gyerek halálát okozva - jelentette a helyi rendőrség. A 23 éves férfi egyben a hajó tulajdonosa is. A baleset után rövid időre kórházba szállították. A vizsgálóbíró döntése szerint a kapitányt 30 napig tarthatják fogva.

Az Ilinden nevű hajó Ohrid városától 12 kilométerrel délre, mintegy 200 méterre haladt a parttól, amikor délelőtt 11 óra körül 55 bolgár turistával a fedélzetén elsüllyedt. Egy szemtanú elbeszélése szerint szinte pillanatok műve volt, hogy elmerült a hajó. Két sebesültet még egy ohridi kórházban ápolnak. A többi 38 bolgár túlélőt repülőgéppel szállították haza Szófiába.

Az elsüllyedt hajón a megengedettnél jóval többen utaztak, a feltevések szerint ez okozhatta a 30 éves jármű balesetét a térség legmélyebb tavának tartott Ohridi-tavon. A macedón hatóságok azt is vizsgálják: nem az okozta-e a balesetet, hogy menet közben eltört a 30 méter hosszú hajónak az a fémkábele, amely a kormányrudat a propellerhez rögzítette.

Az elsüllyedt turistahajó halálos áldozatainak és sebesültjeinek tiszteletére gyásznapot hirdettek vasárnap Macedóniában. Bulgáriában vasárnap elmaradtak a nemzeti ünnepnap alkalmából tervezett ceremóniák, és hétfőre ott is meghirdették gyásznapot.