Kétezer H1N1-fertőzött egy amerikai egyetemen

Vágólapra másolva!
Kétezer hallgató kapta el az új influenzát az első tanítási héten a Washington Állami Egyetemen. Egyelőre senki nem került kórházba, mert a járvány enyhe lefolyású. Több amerikai iskolában magas az influenzások száma.
Vágólapra másolva!

A Washington Állami Egyetem mintegy kétezer hallgatója betegedett meg az első tanítási héten az új influenzában, közölték az egyetem vezetői. A múlt hét végén laboratóriumilag is bebizonyosodott, hogy a kórokozó az új H1N1-es vírus. Kórházi kezelésre még senki nem szorult.

A fertőzések tényleges száma ennél magasabb, mert nem minden hallgató jelenti be a betegségét. A betegség lefolyása általában enyhe, 3-5 nap után már mindenki jobban van.

A Csendes-óceán partján, a kanadai határ mentén fekvő állam egyetemére mintegy 18 ezer hallgató jár. Az évnek ebben a szakában normálisan néhány influenzás megbetegedés szokott csak előfordulni.

A CDC amerikai járványügyi intézet szerint sok más iskolában is magas az influenzások száma. Az ország egyes déli államaiban is hirtelen felerősödött az influenzajárvány, ahogy a tanintézetekben véget ért a nyári szünet.Az önmagában is különös, hogy a világjárványt okozó influenza nyáron is terjedt, az pedig szintén szokatlan, hogy a megbetegedések száma a nyárhoz képest már augusztus-szeptemberben elkezdjen emelkedni - magyarázta az intézet igazgatója, Thomas Frieden egy tv-nyilatkozatban.