Korbács helyett börtönt kap a nadrágos szudáni nő

Vágólapra másolva!
Megúszta a korbácsolást az a szudáni újságírónő, akit nadrágviselés miatt tartóztattak le 2 hónapja. A korábbi ENSZ-alkalmazottnak 200 dolláros büntetést kellene fizetnie az "illetlen" öltözködésért, de ő inkább egy hónapra börtönbe vonul, hogy megmutassa a világnak, hogy bánik Szudán a nőkkel.
Vágólapra másolva!

Korbácsütés helyett pénzbírságra ítélte egy szudáni bíróság azt az újságírónőt, akit július elején nadrágviselés miatt tartóztattak le a helyi hatóságok. A nőnek eredetileg 40 korbácsütést szántak, végül azonban csak 500 szudáni font (valamivel több mint 200 dollár) büntetést szabtak ki rá - írja a New York Times.

Az elítélt nő, a 34 éves Lubna Husszein, aki korábban az ENSZ szóvivőjeként dolgozott Szudánban, fellebbez az ítélet ellen, és nem hajlandó kifizetni a bírságot. A Reutersnek nyilatkozva azt mondta, joga van nadrágot viselni: "Nem fizetek, inkább börtönbe megyek" - közölte. A bírósági ítélet szerint Husszeinre 1 hónap börtön vár, ha nem teszi le a bíróság által kiszabott pénzbüntetést, a BBC szerint tárgyalása után a hatóságok el is szállították a börtönbe.

Az újságírónő ügye nemzetközi felháborodást váltott ki, amire ő maga is rájátszott: a bírósági tárgyalás előtt meghívókat nyomatott és e-maileket küldött körbe, amelyekben arra buzdította támogatóit, hogy jöjjenek el és nézzék meg a megkorbácsolását, ha arra kerülne sor. "Szeretném, ha a világ látná, hogy kezelik a nőket Szudánban" - mondta.

Lubna Husszeinnel együtt július elején 12 másik nőt is letartóztattak nadrágviselésért: közülük 10 bűnösnek vallotta magát, ezért 2 nap múlva 10 korbácsütéssel büntették őket. A büntetést műanyag korbácsokkal végezték el, amely tartós nyomot hagy az elítélten - írja a New York Times.

"Igen, a korbácsolás fáj, de fontosabb, hogy a büntetés egyfajta sértés" - idézte a lap a szudáni újságírót. "Ezért akarom megváltoztatni a törvényt" - tette hozzá. Az ügy miatt Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is "mélységes aggodalmát" fejezte ki, és közölte: a korbácsolás a nemzetközi emberi jogi normák megsértésének számít.

Az "illetlen ruházatot" büntetik

Lubna Husszein, aki maga is muzulmán, példát akar statuálni a világ előtt saját esetéből. A büntetést akár meg is úszhatta volna, hiszen az ENSZ alkalmazottjaként védelmet élvezett, ő azonban inkább lemondott az állásáról, és bíróság elé állt. Azt mondta, jól ismeri a Koránt, de abban sehol sem találja azt a tételt, amely a nők nadrágviselését tiltja.

Szudánt részben az iszlám törvények szerint irányítják, amely a nőknek szerény, visszafogott öltözködést ír elő. A Husszein ügyére alkalmazott törvénycikkely a szudáni büntető törvénykönyv 152. cikkelye. E szerint "legfeljebb 40 korbácsütésre büntethető bárki, aki illetlen cselekedettel sérti meg a közerkölcsöt, vagy illetlen ruházatot visel".

A megbüntetett újságírónő szerint a törvény szándékosan homályos, méghozzá azért, hogy a nők megbüntetésére használhassák. A törvényt Szudánon belül is eltérő szigorral tartják be, hiszen az ország északi részén muszlimok, a déli részén keresztények élnek. Északon a nők fátylakat és bő ruhákat hordanak, délen azonban nem feltétlenül.

"Lányok ezrei viselnek nadrágot"

Rabie A. Atti, a szudáni kormány szóvivője a törvényről azt mondta, hogy az az emberek védelmét szolgálja. "Van egy törvényünk, amely a nők és férfiak viselkedését szabályozza, hogy az ne bánthasson meg másokat, legyen szó akár illetlen beszédről, akár öltözködésről, akár másról" - mondta.

A szóvivő ugyanakkor állította, hogy Husszeint biztosan nem csupán nadrágviselésért citálták bíróság elé, "valami mást is el kellett, hogy kövessen", mivel - mint fogalmazott - "lányok ezrei viselnek nadrágot" Szudánban. Hogy mégis mit követhetett el a bíróság elé állított újságírónő, arra a kormányszóvivő nem válaszolt, mivel szerinte a tárgyalás iratai titkosak. Husszein szerint ő semmi más törvénysértőt nem követett el.

A nadrágviselés büntetését jól illusztrálja, hogy hétfőn több tucat nő gyűlt össze Husszein tárgyalása előtt a bíróság épületénél. A nők nadrágban tüntettek, hogy kifejezzék szolidaritásukat. Szemtanúk szerint a rohamrendőrök könnygázzal oszlatták fel a tüntetést, és legalább egy nőt botokkal vertek meg, mielőtt többeket letartóztattak volna.