Mérges az ittas katonákra az afganisztáni parancsnok

Vágólapra másolva!
Betiltotta az alkoholárusítást az afganisztáni nemzetközi erők parancsnoka a kabuli parancsnokságon. A tábornoknál múlt pénteken telt be a pohár, amikor a Kunduzban elrabolt tartálykocsik sok civil halálát okozó lebombázásáról akart tájékozódni, alig talált ugyanis használható beosztottat, mert a többség ittas volt vagy másnapos.
Vágólapra másolva!

Hétfőn betiltotta az alkohol árusítását kabuli parancsnokságán Stanley McChrystal tábornok, az afganisztáni nemzetközi erők (ISAF) parancsnoka. Ugyanis amikor pénteken hajnalban McChrystal tájékozódni próbált beosztottjaitól a NATO által lebombázott két tartálykocsiról, sokan vagy túl ittasak vagy túl másnaposak voltak ahhoz, hogy végrehajtsák utasításait.

A tábornok ezt napi tájékoztatójában jelentette be a brit Times szerint. McChrystal szerint túl sokan buliztak, és meg is intette beosztottjait, hogy "nem voltak ott fejben eléggé", pár órával azután, hogy egy szövetséges légicsapás megölt legalább 125 embert, amikor azok tálibok által elrabolt tartálykocsikból próbáltak üzemanyagot szerezni (a véres támadásról és az ügyben indult vizsgálatról bővebben korábbi cikkünkben olvashat). A NATO azonnal elkezdte az eset kivizsgálását, ám a tábornokot felháborította, hogy számos beosztottját nem tudta elérni, mert egész éjjel tivornyáztak.

A parancsnokság alig 1,3 négyzetkilométeres területén legalább hét bár található, ahol italokat árusítanak vámmentesen. Olyan nevű bárok vannak, mint a Tora Bora, a Gravel Pit (kavicsbánya), a German Beer Hall, a 37 Club és a Nordic Palace. Egy, a helyi viszonyokat jól ismerő, a Times-nek névtelenül nyilatkozó forrás szerint csütörtök esténként vannak a nagy bulik, mert péntekente kevés hadmozdulatot szoktak indítani. "Van ugyan egy kétpoharas szabály, de a többség ezt semmibe veszi" - idézte a lap.

A Times szerint a KAIA katonai repülőteret a katonák egymás között csak Kaia-napának becézik a közkedvelt ciprusi nyaralóhely után, olyan sok kocsma van ott. A legnagyobb kabuli francia bázison legalább öt kocsma van, ahol csapolt sört is mérnek, a francia és az olasz katonák pedig rendszeresen boroznak ebéd után. A németek katonákról egy parlamenti jelentés derítette ki, hogy a 3500 fős kontingens 90 ezer üveg bort és több mint 966 ezer liter sört fogyaszt évente.

Az amerikai katonáknak tiltják az italozást, a britek csak megfelelő beosztással, különleges engedéllyel ihatnak, a többi 42 ország katonái saját országuk előírásait követik. Az év elején egy csoport macedóniai katonát már hazaküldtek, mivel lebuktak, amikor ittasan álltak őrt a parancsnokság hátsó kapujában. Az italozás okozta gond már olyan szintű, hogy a katonai rendészek sofőröket és gyalogosokat is szondáztatnak a bázison.