A lógós diákokra dördül rá az évnyitón Obama

Vágólapra másolva!
A lógósok, iskolakerülők és lusta álmodozók ellen intéz beszédet kedden Barack Obama amerikai elnök az amerikai tanév első napján. Az évnyitó alkalmából az elnök a gyerekek felelősségét és saját hányattatásait fogja ecsetelni, hogy nemzetépítésre bírja a következő generációt. A beszédet már egy nappal elhangzása előtt közreadták, mert ellenfelei azzal vádolták meg Obamát, hogy politikát visz az iskolába.
Vágólapra másolva!

Lelkesítő beszéddel indítja az új amerikai tanévet kedden Barack Obama amerikai elnök, aki egy iskolai beszédben fogja keményebb munkára ösztökélni az USA diákjait. A beszédet a Fehér Ház már elhangzása előtt, hétfőn közzétette, mivel Obama politikai ellenfelei azzal vádolták meg az elnököt, hogy politikát akar vinni az iskolákba - írja a Washington Post.

Előzőleg több szülő is azzal fenyegetőzött, hogy nem engedi iskolába gyerekeit az évnyitón, nehogy végig kelljen hallgatniuk Obama beszédét. A tiltakozás hátterében a republikánus politikusok vádja állt, miszerint Obama a politikai programját akarja bevinni az osztálytermekbe nem sokkal azelőtt, hogy egészségügyi és energiaügyi reformja a Kongresszus elé kerülne.

A Fehér Ház azért adta közre a szöveget előre, hogy a szülők ez alapján tudjanak dönteni: a beszédben nincs szó az elnök politikai terveiről, viszont általánosságban beszél az oktatás fontosságáról (A beszéd teljes, angol szövegét itt olvashatja).

"Rajtatok múlik a jövő"

"A ti tanulmányaitok nem kevesebbről szólnak, mint ennek az országnak a jövőjéről" - mondja majd Obama, aki arról akar beszélni, hogy a gyerekektől függ, "sikerül-e az USA-nak megbirkóznia a jövő kihívásaival. A beszédben az elnök meg fogja említeni, hogy a szülőknek több szerepet kell vállalniuk a gyerek tanulmányaiban, és hogy a tanároknak pedig keményebben kell dolgozniuk. Persze a diákok felelősségéről sem feledkezik meg: "Végül nekünk lehetnek a legelszántabb tanáraink, a legtámogatóbb szülőink, és a legjobb iskoláink a világon, de ez mind nem számít, amíg ti mindannyian nem teljesítitek a kötelességeteket" - mondja majd a gyerekeknek.

A beszéd a tervek szerint kitér majd Obama saját tanulmányaira is onnantól kezdve, hogy anyja oktatta, amíg Indonéziában élt a családja, egészen odáig, hogy jogi iskolába iratkozott. A fő üzenete azonban az marad, hogy sok "mindig van második lehetőség".

"Tudom, hogy néha a tévé alapján úgy érzitek, gazdagok és sikeresek lehettek kemény munka nélkül is. Hogy a siker titka számotokra a rappelés vagy a kosárlabda, vagy hogy egy valóságshow sztárjai lesztek. De amikor megvannak rá az esélyek, nem lesztek ezek közül egyik sem. Az igazság az, hogy sikeresnek lenni nehéz" - idézi a beszédet a Washington Post.

Az elnök szeretne olyan példákat felhozni, mint J. K. Rowling, akinek az első Harry Potter könyvét tucatnyiszor dobták vissza a kiadók, mielőtt sikeres lett volna, vagy Michael Jordan, akit kirúgtak a főiskolai kosárcsapatból, mielőtt az NB1 kosaras sztárja lett.

"Végeredményben az életkörülményeitek, az, hogy hogyan néztek ki, honnan jöttök, mennyi pénzetek van, mit kell csinálnotok otthon, nem mentség arra, hogy elhanyagoljátok a házi feladatot, vagy rosszul álljatok hozzá az iskolához." - mondja majd Obama. "Ez nem mentség arra, hogy visszabeszéltek a tanároknak, vagy hogy lógtok az órákról, vagy hogy kimaradtok az iskolából. Ez egyszerűen nem mentség arra, hogy nem próbálkoztok."