Karzai körme alá nézne az USA és az ENSZ

Vágólapra másolva!
Már az Egyesült Államoknak és az ENSZ-nek is szemet szúrt Hamid Karzai győzelme az afganisztáni elnökválasztáson. Ezért csalástól tartva az eredmény alapos felülvizsgálatát követelik.
Vágólapra másolva!

Az afganisztáni elnökválasztás eredményének alapos felülvizsgálatára sürgette az Egyesült Államok és az ENSZ Hamid Karzai afgán elnököt - közölte a CNN. Ennek oka a választásokon történt rengeteg csalás. A CNN hírtévé amerikai külügyminisztériumi forrásokra hivatkozó jelentése szerint Karl Eikenberry amerikai nagykövet és az ENSZ afganisztáni megbízottja hétfő este Kabulban tárgyalt Hamid Karzai elnökkel.

A megbeszélésen a nyugatiak követelték, hogy a független választási bizottság alaposan járjon utána a választási csalásról szóló értesüléseknek, és csak ezután lehet tisztázni, hogy kell-e második fordulót tartani. Egy neve elhallgatását kérő washingtoni külügyi illetékes úgy fogalmazott, "figyelmeztető lövést" adtak le, biztosítandó, hogy a választási bizottság akadályoztatás nélkül elvégezhesse feladatát.

Még tart az augusztus 20-i afganisztáni elnökválasztáson leadott voksok összesítése. A szavazatok háromnegyedének összeszámlálása alapján Karzai 49 százalékkal áll az élen, első számú kihívója, Abdullah Abdullah volt külügyminiszter 32 százalékon áll. A hétfői New York Times diplomáciai forrásokra hivatkozva azt írta, 800 olyan szavazóhelyiséget jegyeztettek be Hamid Karzai hívei az elnökválasztás előtt, amelyek csak papíron léteztek. Ezekben a nem létező szavazókörökben állítólag az elnököt támogató szavazatok ezreit könyvelték el a voksolás után.