Szabadon engedték a halálra ítélt afgán újságírót

Vágólapra másolva!
Kiengedték a börtönből azt az afgán újságírót, akit korábban istenkáromlásért halálra ítéltek Észak-Afganisztánban. A férfi bűne az volt, hogy egy Mohhamed prófétáról kritikusan szóló iráni cikket terjesztett.
Vágólapra másolva!

Szabadon engedték azt az afgán újságírót, akit istenkáromlásért előbb halálra ítéltek, majd büntetését 20 év börtönre csökkentették - írja a New York Times. A 24 éves riportert, a Jahan-e Now napilap munkatársát még 2008 januárjában ítélte halálra az észak-afganisztáni Mazar-i-Sharif város egyik bírósága.

Perwiz Kambakhsht azért tartóztatták le, mert terjesztett egy az internetről letöltött iráni cikket, amely szerint Mohamed próféta nem vette figyelembe a nők jogait. Az iszlám törvénykezés szerint, amelyre az afgán alkotmány is hivatkozik - az istenkáromlást halállal kell büntetni.

"Számottevő érzelemmel üdvözöljük Perwiz Kambakhsh kiszabadulását" - közölte a Párizsi székhelyű Riporterek Határok Nélkül szervezet a hír hallatán. A szervezet korábban arra figyelmeztetett, hogy a sajtószabadság Afganisztánban erősen romlott, és az afgán újságírókat ért fenyegetések az utóbbi években megnövekedtek.