800 áldozatot szedett már a szeptember 11-i kór

Vágólapra másolva!
2001. szeptember 11. változatlanul szedi áldozatait: már vagy 800-an belehaltak a romeltakarítók közül különböző megbetegedésekbe. Nagyon sokan közülük rákosak lettek, de többüknél leukémiát is diagnosztizáltak. Az egykori rommunkások mentális betegségekben is szenvednek, 33-an már öngyilkosok lettek a stressztől.
Vágólapra másolva!

Több mint nyolcszázan haltak meg - legalább 270-en rákban - azok közül a munkások közül, akik részt vettek a New York-i Világkereskedelmi Központ (World Trade Center) elleni 2001-es terrortámadás után a mentési és takarítási műveletekben - írta a New York Post című napilap.

New York állam egészségügyi minisztériuma olyan elhunyt hatósági alkalmazottakról és önkéntesekről közölt statisztikát, akik a lerombolt ikertornyok mérgező anyagokkal telített helyén, a Ground Zerónál vagy a Fresh Kills szeméttelepen dolgoztak. Ez utóbbinál terítették szét a felhőkarcolók romjait. A dokumentált halálesetek száma jelentősen nőtt tavaly szeptember óta, amikor még csak 94 rákos halálesetről lehetett tudni. A hatóságok szerint ebben szerepe van annak, hogy az egészségügyi hatóságok több adatot osztanak meg a nyilvánossággal.

A 2001. szeptember 11-én végrehajtott repülőgép-eltérítéses támadások után mintegy 50 ezer tűzoltó, rendőr, nővér, egyéb alkalmazott és önkéntes vett részt a mentési-tisztítási munkákban. A statisztika szerint a rákos áldozatok közül a legtöbben, 80-an gyomor-, vastagbél- és májrákban, továbbá emésztőszervi rákban haltak meg. Tüdő- és torokrák okozta 69 ember halálát, 37 személy esetében a rák a vérsejteket támadta meg, például leukémiát okozott.

Egy tanulmány szerint a katasztrófa helyszínére érkezett mentőmunkások körében a szokásosnál sokkal fiatalabb korban jelentkeznek vérrákos megbetegedések. Az egyik legutóbbi áldozattal, a 44 éves John McNamara brooklyni veterán tűzoltóval is rák végzett augusztusban. Ő csaknem 500 órát töltött az ikertornyok romjai között.

Az egykori mentőmunkások közül 33-an öngyilkosok lettek. Michael Arcari volt New York-i rendőr szerint - aki jelenleg egy olyan segélyprogramot vezet, amely a volt szeptember 11-i munkásoknak segít leküzdeni mentális problémáikat - ez nem meglepő. Szerinte sokan összeroppantak a rájuk nehezedő egészségügyi, pénzügyi gondok és érzelmi problémák okozta stressztől.