Vágólapra másolva!
Hatalmas áradás pusztít Törökország észak-nyugati részén, ahol már legalább 23 ember meghalt az utakat és városokat elöntő özönvízben. Az áradás miatt Isztambul egy része is víz alá került, a hadsereg helikopterekkel és csónakokkal menti a víz fogságába került embereket.
Vágólapra másolva!

Legalább 23 ember meghalt és sokan eltűntek, amikor hatalmas árvíz öntötte el Isztambult és Törökország észak-nyugati részét szerdán. Az ár utakat és városrészeket borított el, a helyzetet Isztambul főpolgármester-helyettese katasztrofálisnak nevezte - írja a BBC.

Törökország európai részén hétfő óta özönvízszerű eső hullott, egyes területeken két óra alatt 24 centiméter csapadékot mértek. A hatalmas víztömeg egyszerre zúdult a mélyebben fekvő területekre, ahol autókat söpört le az utakról és kamionokat ejtett fogságba. Az áradás miatt Isztambul fő repülőtere is víz alá került.

A BBC isztambuli tudósítója arról számolt be, hogy kedd éjjel két órán át heves mennydörgéssel és villámlással kísért felhőszakadás volt a városban, de az áradás a belvárost kevésbé érinti. A helyzet a török média tájékoztatása szerint a Boszporusz nyugati oldalán, Isztambul mélyen fekvő kerületeiben, főleg Ikitelli kerületben tragikus. Törökországban 80 éve nem tapasztaltak hasonló esőzést, és áradásokat

A víz által elöntött területeken a rendőrség és a hadsereg helikopterekkel mentette az embereket a háztetőkről Isztambul külvárosaiban. A hatóságok csónakokat is bevetettek a városban, hogy az embereket biztonságos helyre szállítsák. A környező városokban szintén utak, házak és nagy földterületek kerültek víz alá, miközben legalább két híd összeomlott. Az előrejelzések Isztambul környékére ráadásul további esőzéseket jósolnak.

Forrás: AFP
Nézzen még több képet az isztambuli áradásokról, kattintson a képre!