Obama: 900 milliárd dollár lesz az egészségügyi reform

Vágólapra másolva!
Megtartotta beszédét a kongresszus mindkét háza előtt Barack Obama: elmondta, olyan egészségügyet akar, melyben senkit sem utasíthatnak vissza a biztosítók. A terv szerinte 900 milliárd dollárba kerül, a háborúkra többet költ ennél az Egyesült Államok. Vastapsot és "Hazudik!" bekiabálást is kapott.
Vágólapra másolva!

"Nem én vagyok az első elnök, aki az egészségügy átalakításával foglalkozik, de én akarok lenni az utolsó" - mondta 47 perces, a kongresszus mindkét háza előtt elmondott beszédében Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke a New York Times beszámolója szerint..

Az elnök szerint az egészségügy átalakítása a következő tíz évben 900 milliárd dollárba fog kerülni - ez azonban kevesebb, mint amennyit az iraki és az afganisztáni háborúra költ az ország.

Obama olyan egészségügyet képzel el, ahol senkit sem utasíthatnak vissza a biztosítók, és mindenkinek kötelező biztosítást kötnie, ahogy gépjármű-biztosításuk is van. Obama továbbra is támogatja, hogy bevezessenek egy állami biztosítót is a versenybe, de nem ragaszkodik minden áron ehhez - szerinte meg lehet fontolni alternatívákat is.

Az elnök támogatja a Szenátus pénzügyi bizottságának elnökének, Max Baucusnak a tervét is, aki a költségeket részben az extra szolgáltatásokat nyújtó biztosítók megadóztatásából fedezné.

Obama egyetért a tavalyi republikánus elnökjelölt, John McCain javaslatával is, aki külön alapot hozna létre azok számára, akik valamilyen korábbi betegségük miatt nem tudnak biztosítást kötni. Az elnök felolvasta a közelmúltan elhunyt Edward Kennedy szenátor májusi levelét, melyben arról írt, hogy az egészségügy minden kérdés felett áll.

Obama szerint nyolcvan százalékban egyetértés van a törvényről, de az őszinte vita helyett az ellenzők inkább félelmet akarnak kelteni. Az új rendszerben senkit sem kényszerítenének arra, hogy feladja jelenlegi biztosítását és orvosát - mondta Obama.

Az elnök többször is vastapsot kapott, Joe Wilson dél-karolinai republikánus képviselő ugyanakkor bekiabált neki, hogy "Hazudik!", amikor arról beszélt, hogy nem igaz a republikánusok vádja, mely szerint az illegális bevándorlók is kapának bizotsítást. Wilson később elnézést kért.