Nem vállalja több szakértő a Malina Hedvig- jelentést

2009.09.10. 10:23

Több orvos azt állítja, nem is látták azt a jelentést, mely többek között rájuk hivatkozva megállapította, Malina Hedvig sérülései az őt állítólag ért támadás előtt keletkeztek. A jelentést készítő professzor szerint minden rendben van.

Több szakértő is elhatárolódott attól a jelentéstől, amelyet a pozsonyi Komensky Egyetem orvosi karának dékánja készített a Malina Hedvig-ügyben - írták csütörtökön a Sme és az Új Szó című szlovákiai napilapok. 

A szlovákiai főügyészség megrendelésére készült új orvosi szakvélemény azt állítja, hogy a 2006 augusztusában Nyitrán megvert diáklány ajaksérülése és a combjain észlelt kék foltok nem a támadás napján, hanem korábban keletkeztek, illetve hogy a diáklánynak más sérülése nem volt. Peter Labas, a dékán jelentése végén 12 orvost sorolt fel, akikkel állítása szerint konzultált a jelentés készítése során. Az orvosok aláírása azonban nem szerepel a dokumentumban, többen közülük nyíltan elhatárolódtak a jelentéstől.

Nem is látták

Két szakértő azt állítja, hogy nem is látta a jelentést. Viera Korínková pszichiáter az Új Szónak azt mondta, nem tudta, hogy szerepel az állítólagos szakértők névsorában, Peter Labas egyáltalán nem konzultált vele Malina Hedvig állapotáról. "Tiltakoztam a nevemmel való visszaélés ellen, és kértem, hogy azonnal húzzon ki a névsorból" - mondta Korínková.

Peter Stanko egyetemi docens sem ért egyet a jelentés azon részével, amelyben Labas professzor rá hivatkozik. Szerinte a jelentés fogászati részét félreértelmezték, szó sincs arról, hogy Malina Hedvig önmaga, készakarva harapta volna meg az ajkát. A jelentés erre vonatkozó részét, amely rá hivatkozik, nem ő fogalmazta, és nem is látta. Ha megmutatják neki, kérte volna a pontosítást - mondta. 

Labas szerint viszont minden rendben van. A professzor tagadta, hogy Korínková ne tudta volna, milyen ügyben kérte korábban véleményét. Szerinte Malina Hedvig ügyvédjének a hibája, hogy a legfrissebb jelentést összeállító szakértők nem rendelkeztek pontos adatokkal. "Megtagadta az egészségügyi dokumentáció nyilvánosságra hozatalát, így csak abból indulhattunk ki, amit tudtunk" - mondta. Roman Kvasnica, a lány védőügyvédje visszautasította ezt az állítást.

Nemzetközi botránytól bűzlik

Malina Hedvig ügye három éve húzódik. A diáklány 2006 nyarán azt vallotta, hogy két bőrfejű megverte az utcán, mert magyarul beszélt. A rendőrség két hétig nyomozott a tettesek után, aztán váratlanul arra a következtetésre jutott, hogy Malina Hedviget senki sem verte meg, az esetet ő maga találta ki. A lány ellen eljárás folyik hamis tanúzás miatt.

A Sme című szlovák liberális napilap nemrég azt írta: a mai szlovákiai államhatalom felelőssége, hogy még mindig nincs lezárva a magyar diáklány ügye. "Nincs mit csodálkozni azon, hogy az ügy lezárásához senkinek sincs nagy kedve. Ha ugyanis a magyar diáklány állítólagos hazugságának a végtelenségig elhúzódó kivizsgálása nem az ő vád alá helyezésével végződne, az nagy csapás lenne Robert Kalinák belügyminiszter és Robert Fico kormányfő számára. Fico a támadás után ugyanis határozottan azt állította, hogy a lány nem volt képes letenni a vizsgát, s ezért feláldozta a Szlovák Köztársaság jó hírnevét. Az, hogy a hatalmi apparátus nyilvánosan megvádolja a kiszolgáltatott állampolgárt, nem csupán politikai inkorrektségtől és nemzetközi botránytól bűzlik, de lassan már a büntető törvénykönyv megfelelő paragrafusától is" - írta az Sme.

KAPCSOLÓDÓ CIKK