Határtalan szövetségről álmodik Chávez és Lukasenko

Vágólapra másolva!
Traktorgyártásról, házépítésről és olajfúrásokról egyezett meg minszki látogatásán Hugo Chávez venezuelai és Alekszand Lukasenko fehérorosz elnök. A kommunizmust építő dél-amerikai és a diktátornak tartott fehérorosz vezető stratégiai együttműködést tervez, amelynek - szerintük - nincsenek határai: együtt akár még a jelenlegi világrendet is megdöntenék.
Vágólapra másolva!

Szoros kétoldalú együttműködésről állapodott meg kétnapos minszki látogatásán Hugo Chávez venezuelai elnök fehérorosz kollégájával, Alekszandr Lukasenkóval. A szocialista dél-amerikai ország és az Európa utolsó diktatúrájának tartott Fehéroroszország közötti szövetségnek gyakorlatilag nincsenek határai - mondta a találkozón Chávez.

A venezuelai elnöki iroda közleménye szerint a két elnök szerdán 17 megállapodást kötött tudományos, ipari és mezőgazdasági témákban. A 4 órás személyes megbeszélés után Chávez a jövőbeni lehetőségekről szólva egy Fehéroroszországban épülő venezuelai olajfinomító terveiről beszélt, de a fehérorosz elnöki iroda közleménye szerint megállapodás született más ipari együttműködésekről is. Eszerint közös vállalkozásokban fog a két ország Venezuelában lakóépületeket építeni, olajmezőket feltárni, továbbá fehérorosz traktorok és "nehéz járművek" gyártásában is együttműködnek majd.

Hízelkedés és méltatás

Mindkét elnök hivatalának közleménye hosszasan megemlékezik arról, hogy az Chávez és Lukasenko miképp méltatták egymás sikereit és barátságát. Lukasenko hivatalának közleménye szerint a fehérorosz elnök külön megköszönte Venezuelának a pénzügyi támogatást, Chávez pedig azt mondta, hogy "mindig nyitott szívvel jön Minszkbe". A fehérorosz közlemény szerint Chávez meglátogatta a minszki autógyárat, és méltatta, hogy a gazdasági válság ellenére a fehérorosz munkanélküliség nem növekedett.

"Venezuela csak most kezdi felfedezni Fehéroroszországot" - idézi a minszki elnöki iroda Chávezt, aki állítólag arról is beszélt, hogy az együttműködés új fejezetét fogják megnyitni. "Új horizontok nyílnak meg előttünk, nincs határa a kettőnk integrációjának" - mondta Chávez, aki szerint nincs más lehetőségük, mint az együttműködés és a testvériség. "A kölcsönös együttműködésünknek tovább kell fejlődnie. Lépjünk hát tovább!"

A fehérorosz elnöki iroda Chavez ajánlatát kommentálva közölte, hogy Fehéroroszország a kétoldalú kapcsolatokat stratégiai partnerségként kezeli, amelynek továbbfejlesztésére Minszk is teljesen nyitott. 2010 januárjában Lukasenko viszonozni fogja Chávez látogatását, és Venezuelába megy, hogy ellenőrizze a mostani megállapodások végrehajtását, és új célokat határozzon meg az együttműködésben.

Új világot építenének

Chávez szerint a két ország szövetségének célja egy olyan világ megteremtése, ahol sok kicsi és közepes pólusra oszlik az erkölcsi, politikai és gazdasági erő, "a mostani egypólusú, egy birodalom által uralt világ helyett". Venezuelának érdeke egy erősebb Fehéroroszország és fordítva - mondta az elnök, aki szerint erőfeszítéseiket nemzetközi szinten egyesítve növelhetik a nemzetbiztonságukat és az embereik jólétét.

Szerdán az MTI Lukasenko irodájának közleményére hivatkozva azt írta, hogy Chávez a két állam, a dél-amerikai Venezuela és a kelet-európai Fehéroroszország egyesítését, egy közös, új állam létrehozását is felajánlotta Lukasenkónak, szabad köztársaságok alkotta államszövetségként. Bár a határtalan együttműködésről és integrációról tett kijelentések akár ilyen merész ötletre is utalhatnak, a két elnök hivatalának honlapján a találkozóról kiadott közleményekben ilyesmiről konkrétan nem esik szó.