Megegyeztek a vitatott horvát-szlovén határról

Vágólapra másolva!
Horvátország és Szlovénia dűlőre jutott egymással évek óta húzódó határvitájában. Az egyezség részletei egyelőre nem ismertek, de Szlovénia már bejelentette: nem akadályozzák tovább a horvátok uniós csatlakozási tárgyalásait.
Vágólapra másolva!

Szlovénia nem akadályozza tovább Horvátország európai uniós csatlakozási tárgyalásait, mert a két országnak sikerült megállapodásra jutnia határvitájuk rendezéséről - jelentette be Borut Pahor szlovén kormányfő pénteken, miután Ljubljanában megbeszélést folytatott horvát kollégájával, Jadranka Kosorral.

A horvát miniszterelnök közölte már jelezték az EU soros svéd elnökségének, hogy a csatlakozási tárgyalások során nem nyújtanak be több olyan dokumentumot, amely a két ország közötti vitatott határszakaszra vonatkozó horvát álláspontot tükrözi, vagy annak érvényességéből indul ki.

A vitatott határszakaszról folytatják a tárgyalásokat nemzetközi közvetítéssel, az Európai Bizottság év eleji javaslatának megfelelően. Részleteket azonban egyelőre nem árultak el.

Szlovénia a Pirani-öböl hovatartozása feletti vita miatt akadályozta tavaly december óta több fejezet megnyitását és lezárását Horvátország EU-csatlakozási tárgyalásain. A határvita lényege, hogy Szlovénia szabadon használható tengeri kijárathoz akar jutni, ezért teljes egészében magának szeretné az öblöt, a horvátok viszont annak felezővonalánál húznák meg a határ vonalát, de ebben az esetben Horvátország és Olaszország felségvizei összeérnének, elzárva a szabad kijárást Szlovénia elől.

A vita rendezése Ivo Sanader horvát kormányfő júliusi távozása óta látványosan felgyorsult. Utódja, Jadranka Kosor már az első, július végén megrendezett kormányfői találkozóján eredményt ért el azzal, amikor megegyeztek, hogy még idén lezárják a vitát.