Megalkuszik az elnökségről Putyin és Medvegyev

Vágólapra másolva!
Egymás közt fogja lezsírozni Vlagyimir Putyin volt és Dimitrij Medvegyev jelenlegi orosz elnök, hogy ki legyen Oroszország következő elnöke - derült ki Putyin pénteki nyilatkozatából. A politikus immár nyíltan beszélt arról, hogy 6 év kihagyás után visszatérne az elnöki székbe, de ezt előbb "csapattársával" fogja megbeszélni.
Vágólapra másolva!

Immár nyíltan beszél visszatéréséről Vlagyimir Putyin orosz kormányfő, aki miniszterelnöki címét szívesen visszacserélné elnöki pozíciójára. A két elnöki ciklust maga mögött tudó politikus nemzetközi újságírók előtt beszélt arról, hogy indulna-e a következő elnökválasztáson. Szerinte ezt ő és a jelenlegi elnök, Dimitrij Medvegyev egymás közt fogja eldönteni.

"Meg fogunk egyezni [Medvegyevvel], mert ugyanabból a csapatból vagyunk. Mindent mérlegelünk, és aztán közösen döntünk" - idézte Putyint a Guardian brit napilap. A politikus szerint az elnöki címen biztosan nem fognak hajba kapni egymással: "Volt versengés 2007-ben? Nem. Akkor nem lesz 2012-ben sem" - mondta.

Putyin 2008-ban, második elnöki ciklusa után azért szemelte ki utódának Medvegyevet, mert az orosz alkotmány szerint egymás után kettőnél többször nem lehetett elnök. Megszakítással, egy ciklus kihagyásával azonban a politikus újra visszatérhet Oroszország élére, és akár 2024-ig, 72 éves koráig is hatalmon maradhat - emlékeztet a lap.

Hogy ezt ilyen egyszerűen leoszthatják egymás közt, az az orosz kormányfő szerint nem jelenti az orosz demokrácia hiányosságát. Putyin szerint inkább Ngay-Britanniának lenne tanulnivalója a demokrácia terén Oroszországtól, hiszen a briteknél nem is volt parlamenti választás, amikor Tony Blair távozása után Gordon Brown lett a miniszterelnök.

Beleszólhattak a brit emberek ebbe a váltásba? - tette fel a kérdést Putyin, aki szerint a brit politikusok egyszerűen csak döntöttek a kormányfő-cseréről. "Az én országomban, amikor az én fordulóm lejárt, Dimitrij Medvegyevet javasoltam a helyemre, mert azt gondoltam, hogy ő a megfelelő ember az ország vezetésére. És igazam volt" - tette hozzá.