Slota megfenyegette a szlovákiai magyar pártokat

2009.09.11. 15:20

Felháborodott Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke azon, hogy a Magyar Koalíció Pártja (MKP) és a Híd - Most párt részt akar venni a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának budapesti ülésén. Slota azzal fenyegetőzött, hogy ha tényleg elmennek, a pártok feloszlatását fogja kezdeményezni.

Ha a Magyar Koalíció Pártja (MKP) vagy a Híd - Most párt pénteken részt vesz a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF) budapesti ülésén, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) javasolni fogja a főügyészségnek feloszlatásukat és az érintett parlamenti képviselők mandátumának megsemmisítését - jelentette ki pénteken Ján Slota, az SNS elnöke.

"Véleményünk szerint ez a cselekedet kimeríti a hazaárulás vádját" - mondta pozsonyi sajtóértekezletén a szlovák koalíciós párt vezetője arra hivatkozva, hogy a KMKF formálisan a magyar Országgyűlés egyik tanácsadó szerve. "Ez egy olyan intézmény, amelyet a magyar parlament azért hozott létre, hogy általa beavatkozzon a szomszédos országok belügyeibe" - állította Slota.

A legtöbb parlamenti hellyel rendelkező kormánypárt, a Robert Fico miniszterelnök vezette Irány - Szociáldemokrácia (Smer) elnöksége már hétfőn elítélte az MKP döntését, hogy a szlovák törvényhozás ülésének napján, pénteken Budapesten részt vesznek a KMKF ülésén. "Ezt olyan döntésnek tartjuk, amely semmibe veszi, becsületében sérti a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsát, hiszen ez az ő parlamentjük, nem pedig a magyar törvényhozás által létrehozott valamilyen tanácsadó szerv" - mondta Fico.

Az MKP már korábban közölte: az után mennek Budapestre, hogy Pozsonyban befejeződik a szlovák parlament ülése, a két esemény nem fedi egymást. Bugár Béla, a Híd elnöke pedig azt mondta: a párt szombaton fontos tanácskozást tart, ezért öt parlamenti képviselője nem vesz részt a KMKF budapesti ülésén. Bugár hozzátette: kezdeményezni kívánják, hogy a KMKF-t vonják ki az Országgyűlés közvetlen alárendeltségéből.

KAPCSOLÓDÓ CIKK