Bajnai: Utólag derül ki, sikeres volt-e a találkozó

Vágólapra másolva!
Csak utólag lehet majd megmondani, sikeres volt-e a Robert Ficóval folytatott csütörtöki találkozó - mondta a pozsonyi Új Szónak Bajnai Gordon magyar kormányfő. Bajnai szerint a közös nyilatkozat megvalósítását számon fogja kérni rajtuk a nyilvánosság.
Vágólapra másolva!

Bajnai Gordon magyar kormányfő szerint csak utólag lehet megmondani, mennyire volt sikeres a csütörtöki magyar-szlovák kormányfői találkozó. Bajnai erről a pozsonyi Új Szónak adott interjújában beszélt. Szerinte elsősorban az államnyelvtörvény-módosítás körüli problémákra keresett megoldást a találkozón, ami az EBESZ kisebbségi főbiztosának ajánlásaiban rejlik.

Az ajánlások közül kettőt emelt ki a kormányfő: a kisebbségi nyelvhasználatról szóló törvény módosítására, illetve egy kisebbségi törvény elfogadására vonatkozó javaslatot. Bajnai az interjúban is megismételte, hogy maradt "érdemi véleménykülönbség" közöttük a jogi kérdésekben és Sólyom László kitiltása miatt, de a találkozó "reményt ad arra", hogy ezek idővel feloldódnak.

Bajnai szerint a 11 pont csak akkor "formálódhat konkrétummá, ha mind a két fél akarja". Egy kézzel nem lehet tapsolni - mondta. "Fico miniszterelnök úr is azt mondta, hogy akarja a pozitív változást, és a nyilvánosság ezt mindkettőnkön számon fogja kérni" - olvasható az Új Szóban.