Sme: Szlovákiának ártott Fico szécsényi keménykedése

Vágólapra másolva!
A pozsonyi Sme című lap szerint élesen szembenállt Robert Fico szlovák kormányfő agresszivitása Bajnai Gordon magyar miniszterelnök békülékenységével a szécsényi találkozón. Az osztrák Kurier és a svájci Neue Zürcher Zeitung is óvatos közeledésről ír Szlovákia és Magyarország között. A Kurier által megszólaltatott magyar diplomata szerint a magyaroknak türelmesnek kell lenni a fiatal szlovák nemzetállammal szemben.
Vágólapra másolva!

A Sme című pozsonyi liberális lap szerint ártott Szlovákiának az, hogy Robert Fico kormányfő - ellentétben Bajnai Gordonnal - nagyon agresszíven és támadólag viselkedett a csütörtöki szécsényi találkozó utáni sajtóértekezleten.

"Azzal vádolni Ficot, hogy tudatosan megpróbált mindent megtenni annak érdekében, hogy a nemzetközi közvélemény előtt visszamenőleg megindokolja a magyar politikusok készségének hiányát a vele való találkozókra, valószínűleg nem lehet" - írja a lap. A Sme szerint ha ez lett volna a célja, akkor pontosan úgy kellett volna viselkednie, ahogy azt a sajtóértekezleten tette.

A lap azt írja, hogy Fico örülhet a hozzá legközelebb álló Fidesz értékelésének, miszerint feltörölte Bajnaival a padlót, de a szlovák nacionalisták számára megrendezett kampányfellépése "rendkívül sokat ártott Szlovákiának" és gyengítette Pozsony pozícióit a vitában. "Ilyen szempontból a szécsényi találkozó kiemelkedő magyar siker volt" - vélekedik az újság.

A Sme szerint nehéz elhinni, hogy magyar részről - ahogy most Bajnai magyarázza - ez taktika volt, és nem a gyengeség jele. "Az eredmény meggyőzőbb már nem lehet: hatalmas volt a különbség a megbékélni akaró, kompromisszumokra és a megegyezésre nyitott magyar kormányfő, illetve az agresszív, támadó, mindenkit kioktató és önmagát állandóan dicsérő szlovák kormányfő között, aki képtelen volt egyetlen hibáját is beismerni és hajlandóságot mutatni a minimális engedményre is" - írja a lap.

A Nyugat és az Európai Unió nehezen tud különbséget tenni a két fél között, ezért a találkozó hatása rendkívül fontos, hiszen az ő ösztönzésükre került rá sor a Sme írása szerint. "Eddig az volt a legerősebb szlovák érv, hogy éppen az agresszív magyarok azok, akik nem akarnak tárgyalni és megegyezni. Fico csütörtökön mindent megtett annak érdekében, hogy ez az érv a padlóra kerüljön, és a többiek világosabban lássanak a vitában" - szögezi le a Sme.

Kurier: Óvatos közeledés

"Óvatos közeledésként" jellemezte a Kurier című osztrák napilap szombati száma a szlovák-magyar kapcsolatok legutóbbi eseményeit. Lassan, de megkezdődött a "diplomáciai miniháború" feldolgozása - állapította meg a cikk szerzője.

Pénteken a Visegrádi Négyek csúcstalálkozóján egyaránt jelen volt "kettő a főszereplők közül": Sólyom László magyar és Ivan Gasparovic szlovák államfő - írja a lap. A csúcstalálkozó keretében rendezett hajókiránduláson a két elnök nem tehette meg, hogy nem vesz tudomást egymásról. Ezzel a Kurier szerint megtörtént az első lépés, egy kétoldalú találkozótól azonban továbbra is vonakodik Sólyom.

A két ország közötti konfliktus enyhülni látszik a miniszterelnökök csütörtöki találkozóját követően - írta az osztrák napilap. Robert Fico "hatékony és hasznos" találkozóról, Bajnai Gordon "jelentős előrelépésekről" számolt be.

A szerző idéz egy meg nem nevezett magas rangú magyar diplomatát is, aki áttörésként jellemezte az eredményt. A diplomata szerint megszületett a "képlet", amellyel megoldhatók a problémák. El kell érni a szlovák nyelvtörvény módosítását, de Magyarországnak türelmesnek kell lennie és tekintettel kell lennie arra, hogy Szlovákia fiatal állam, és így más dolgokra érzékeny - mondta a magyar diplomata a Kuriernek.

Közeledésnek nevezte a miniszterelnöki találkozót a szombati Neue Zürcher Zeitung is. Tényszerű ismertetésében a svájci lap a kétoldalú találkozó eredményei közül leginkább az EBESZ kisebbségi főbiztosi ajánlásainak érvényesítését emelte ki.