Ezrek tüntettek Obama egészségügyi reformja ellen

Vágólapra másolva!
Több tízezren tüntettek szombaton Washingtonban az amerikai kormány egészségügyi reformja ellen. A tiltakozók szerint a reform megnöveli a kiadásokat és államosítással fenyeget. Barack Obama amerikai elnök minneapolisi beszédében az egészségügy átalakítását a legfontosabb belpolitikai feladatának nevezte, és közölte, nem fog engedni terveiből.
Vágólapra másolva!

Több tízezren tiltakoztak szombaton Washingtonban Barack Obama amerikai elnök egészségügyi reformja ellen - írja a BBC. Ez volt az egyik legnagyobb demonstráció az elnök ellen Obama év eleji hivatalba lépése óta.

A tiltakozók szerint az elnök által támogatott reform akkor állami kiadással járna, hogy annak hatására elszállna infláció és romlana a gazdasági teljesítőképessége. A tüntetők szerint az USA már így is rengeteget költ az egészségügyre: a GDP közel 16 százalékát, ami duplája annak, mint amennyit az OECD-országokban átlagban erre fordítanak.

A demonstráción részt vevő egyik ukrán bevándorló transzparensén - a BBC szerint - az volt olvasható: "Már a Szovjetunióban elegem volt a szocializmusból". A tüntetők szerint ugyanis Obama tervei az egészségügy államosításához veeztnek. A demonstrációt a konzervatív Freedomworks mozgalom szervezte, amely az adócsökkentésért, az állami szerep csökkentéséért küzd.

A demonstráció idején Obama egy minneapolisi nagygyűlésen, 15 ezer ember előtt arról beszélt, hogy nem fog engedni a reformelképzeléseiből. Az egészségügy átalakítását pedig az egyik legfontosabb belpolitikai feladatának nevezte.

Az elnök közölte: nem fogja engedni, hogy ellenfelei ugyanazokat a régi taktikákat használják, amelyekkel korábban sikerült meghiúsítani a reformot. "Nem fogadom el a status quo-t, most nem" - fogalmazott az elnök a BBC szerint. Obama valószínűleg arra utalt, hogy az egészségügy átalakításának több elnök nekifutott, de egyiküknek sem sikerült igazán komoly eredményt elérnie.

Obama szerdán a kongresszus két házának rendkívüli ülésén kétpárti összefogást sürgetett az egészségügy reformjához. Az elnök célja egy olyan reform elindítása, amely biztosításhoz juttatná azt a 46 millió amerikait - a lakosság 15 százalékának - akik jelenleg nem rendelkezik társadalombiztosítással.

Az elnök ennek érdekében támogatja az állami biztosítás megjelenését is, miközben az Egyesült Államokban az egészségügyben hagyományosan magánbiztosítók vannak jelen. Az ellenzéki republikánusok azt állítják: az államai biztosítás bevezetésével a kormány rá akarja tenni a kezét az egészségügyre, ráadásul szerintük ez sérti a magánbiztosítók érdekeit is.