Börtönben marad a cipődobáló iraki

Vágólapra másolva!
Nem engedték ki a börtönből azt az iraki újságírót, aki tavaly decemberben hozzávágta cipőit George W. Bush akkori amerikai elnökhöz. A bántalmazás miatt bebörtönzött, de Irakban hősnek tartott férfit hétfőn hiába várta családja a börtön bejáratánál. Az iraki kormány a Guardian szerint nem örül az újságíró népszerűségének.
Vágólapra másolva!

Hiába autózott több száz kilométert Muntazer al-Zaidi családja Bagdadig, a férfit hétfőn hiába várták börtöne előtt. Zaidit, aki tavaly decemberben cipőivel dobálta meg Gorge W. Bush akkori amerikai elnököt, Irakban sokan hősnek tartják. Az incidens után bántalmazás miatt három év börtönre ítélték, melyet később egy évre enyhítettek. Jó magaviselet miatt kilenc ónap után, hétfőn szabadult volna, a börtönben azonban közölték: egyelőre nem engedik el, mert nem készültek el a szükséges papírmunkával.

Zaidi kiszabadulásának napjára családja nagy ünnepséget tervezett, összekötve egy nemzetközi sajtótájékoztatóval - írja a brit Guardian. A lap szerint a börtön előtt tíz családtag és számos újságíró várakozott, amikor kiderült, hogy a férfi szabadon engedését a börtön vezetése elhalasztotta.

Zaidi telefonon közölte bátyjával, Vergammal, hogy egyelőre nem engedik ki. "A fivérem összeomlott, amikor közölték vele, hogy nem engedik el. Annyit mondtak neki, hogy a szükséges papírokkal nem készültek el. Régóta várta már ezt a napot" - mondta Vergam, akit a Guardian idéz. Vergam ülősztrájkkal fenyegetett arra az esetre, ha testvérét kedden sem engednék ki. A család szerint Zaidit ráadásul bántalmazták a börtönben, emiatt eltört a karja, több bordája és belső vérzése volt.

Muntazer al-Zaidi tavaly novemberben világszerte ismert lett, amikor egy sajtókonferencián mindkét cipőjét hozzávágta a leköszönő amerikai elnökhöz. Közben azt kiáltotta arabul: "Ez a búcsúcsókod, te kutya! Ezt küldik az árvák, az özvegyek és az Irakban meggyilkoltak!" Bushnak nem esett baja, de többször is el kellett hajolnia a felé szálló cipők elől. A történtek után az arab világban mindenütt hősként ünnepelték az újságírót; milliók értenek egyet abban, hogy a férfi bátrabban viselkedett, mint a közel-keleti államok vezetői.

A Bush mellett álló Núri al-Máliki iraki miniszterelnököt viszont kínos helyzetbe hozta az incidens. A Guardian szerint Máliki kormányát zavarja Zaidi túlzott népszerűsége.