Vágólapra másolva!
Az Európai Parlament plenáris ülésén vesztek össze a Jobbik és az MSZP képviselői. Morvai Krisztina (Jobbik) Göncz Kingát támadta az ülésen, és a "szemkilövető kormány tagjának" titulálta, mire a szocialisták fasisztának nevezték Morvai pártját.
Vágólapra másolva!

Éles szóváltás alakult ki az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén kedd délután szocialista képviselők és a Jobbik tagjai között. Morvai Krisztina, a Jobbik képviselője egy felszólalásában kifogásolta, hogy a szabadságjogi, rendészeti és igazságügyi EP-bizottság alelnöke Göncz Kinga (MSZP) lett. Morvai szerint ez elfogadhatatlan, mert Göncz tagja volt a kormánynak a 2006-os tüntetések idején, amikor "a kormány által irányított rendőrség hatalmas erőkkel megtámadta a békés emlékezőket".

Morvai Krisztina azt követelte, hogy Göncz Kinga, aki "a szemkilövető kormánynak volt a tagja", mondjon le bizottsági alelnöki megbízatásáról. Jerzy Buzek EP-elnököt a Jobbik képviselője arra kérte, "harcoljon azért, hogy Magyarországon a 2006 ősze óta folyamatosan fennálló emberi jogi krízishelyzet megszűnjön".

Göncz Kinga visszautasította Morvai vádjait. Szerinte ha a demokrácia nem működne Magyarországon, akkor Morvai Krisztina sem mondhatta volna el felszólalását. Hozzátette, reméli, hogy a vita nem folytatódik majd az EP-ben. Göncz az ülésteremben azt mondta a Jobbikról, hogy létrehozott egy félkatonai alakulatot, és "azon keresztül félemlítik meg a társadalom csendes többségét, kisebbségieket, melegeket, romákat, zsidókat". Magyarországon ez a párt "rasszista, homofób, cigányellenes, xenofób demagógiával kampányolt, Magyarországot az Európai Unió gyarmataként tüntette fel rendszeresen" - fogalmazott.

A szocialista EP-frakciót vezető Martin Schulz pedig azzal vágott vissza Morvainak: elfogadhatatlan, hogy a "fasiszta Jobbik" inzultálja a volt külügyminisztert. Szerinte Göncz Kinga egyebek között Magyarország és a szomszédos országok kapcsolatainak javítására törekedett. Visszautasította "a neofasiszta párt képviselőjének sértegető megjegyzéseit".

A jobbikos Balczó Zoltán (Jobbik) erre rágalomnak nevezte, hogy fasisztának minősítette pártját. Azt kérdezte a frakcióvezetőtől, "honnan veszi a bátorságot, hogy párttársa rágalmai alapján itt, ebben a körben fasisztának nevez egy pártot csak azért, mert nem ért egyet azzal, ami az unió fő áramlata". "Erre a pártra Magyarországon 430 ezer ember szavazott, ön 430 ezer embert minősít fasisztának" - tette hozzá Balczó.