Chávez kitüntetett egy magyar filozófust

Vágólapra másolva!
Állami kitüntetést kapott a magyar Mészáros István filozófus, aki a 21. századi szocializmusról írt tanulmányt. Mészáros állítólag Hugo Chávez venezuelai elnök jóbarátja, korábban több díjat kapott Magyarországon is.
Vágólapra másolva!

Magas kitüntetést nyújtottak át hétfőn Venezuelában Mészáros István magyar filozófusnak egy tanulmányért, amely a modern szocializmus elméleti kérdéseivel foglalkozik. A Libertador-díjat Hugo Chávez elnök adta át egy ünnepség keretében, az "El desafío y la carga del tiempo histórico: El socialismo en el siglo XXI." (A történelmi időszak kihívása és terhe: A szocializmus a XXI. században) című tanulmányért a magyar filozófusnak - jelentette az El Universal caracasi lap. A 150 ezer dollárral járó Libertador-díjat 102 mű közül válogatva ítélték oda Mészárosnak - írta a venezuelai internetes sajtó.

Az 1956 óta külföldön élő Mészáros István 1995 óta a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) külső tagja, többek között József Attila-díjas, Kossuth-díjas és Lukács-díjas tudós. A skóciai St. Andrews Egyetem, majd Brightonban a Sussexi Egyetem docense, később professzora és a torontói York Egyetem professzora volt. Egyes források szerint közeli kapcsolatokat ápol Hugo Chávezzel, és barátságuk még a politikus elnökké választása előtt kezdődött. Mészáros Lukács György egyik legközelebbi tanítványa volt a Népszabadság szerint.

A venezuelai állami televízió (VTV) honlapján olvasható rövid portré kitér Mészáros munkásságára is. Az írás szerint a magyar gondolkodó a marxista filozófiát részesítette előnyben, foglalkozott az elidegenedéssel és a hatalmi ideológiákkal is. Az Abrebrecha helyi hírportál vezető anyagként számol be a kitüntetésről, mint írják, a győztes egy oklevelet, 150 ezer dolláros jutalmat és egy róla mintázott szobrot kap a rangos elismeréssel.