Chávez kitüntetett egy magyar filozófust

2009.09.15. 15:58

Állami kitüntetést kapott a magyar Mészáros István filozófus, aki a 21. századi szocializmusról írt tanulmányt. Mészáros állítólag Hugo Chávez venezuelai elnök jóbarátja, korábban több díjat kapott Magyarországon is.

Magas kitüntetést nyújtottak át hétfőn Venezuelában Mészáros István magyar filozófusnak egy tanulmányért, amely a modern szocializmus elméleti kérdéseivel foglalkozik. A Libertador-díjat Hugo Chávez elnök adta át egy ünnepség keretében, az "El desafío y la carga del tiempo histórico: El socialismo en el siglo XXI." (A történelmi időszak kihívása és terhe: A szocializmus a XXI. században) című tanulmányért a magyar filozófusnak - jelentette az El Universal caracasi lap. A 150 ezer dollárral járó Libertador-díjat 102 mű közül válogatva ítélték oda Mészárosnak - írta a venezuelai internetes sajtó.

Az 1956 óta külföldön élő Mészáros István 1995 óta a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) külső tagja, többek között József Attila-díjas, Kossuth-díjas és Lukács-díjas tudós. A skóciai St. Andrews Egyetem, majd Brightonban a Sussexi Egyetem docense, később professzora és a torontói York Egyetem professzora volt. Egyes források szerint közeli kapcsolatokat ápol Hugo Chávezzel, és barátságuk még a politikus elnökké választása előtt kezdődött. Mészáros Lukács György egyik legközelebbi tanítványa volt a Népszabadság szerint.

A venezuelai állami televízió (VTV) honlapján olvasható rövid portré kitér Mészáros munkásságára is. Az írás szerint a magyar gondolkodó a marxista filozófiát részesítette előnyben, foglalkozott az elidegenedéssel és a hatalmi ideológiákkal is. Az Abrebrecha helyi hírportál vezető anyagként számol be a kitüntetésről, mint írják, a győztes egy oklevelet, 150 ezer dolláros jutalmat és egy róla mintázott szobrot kap a rangos elismeréssel.

KAPCSOLÓDÓ CIKK