Új halálos afrikai vírust azonosítottak

Vágólapra másolva!
Afrikában eddig négy embert ölt meg egy új vírus, mely az Ebolához hasonlóan erős belső vérzéssel és magas lázzal jár. A kutatók egyelőre nem tudják, hogyan terjed a kór.
Vágólapra másolva!

Eddig nem ismert, halálos vírust fedeztek fel dél-afrikai és amerikai kutatók Afrikában. A betegség az Ebolához hasonlóan erős belső vérzéssel és magas lázzal jár, az esetek 80 százalékában halálos.

A vírus 2008 szeptemberében bukkant fel a zambiai Lusakában, ahol egy idegenvezetőt fertőzött meg. A nőt a dél-afrikai Johannesburgba szállították kezelésre - számolt be az esetről Nivesh Sewlall dél-afrikai kutató egy San Franciscó-i konferencián. A vírust Lusaka és Johannesburg után Lujónak nevezték el.

Egyelőre nem világos, hogyan terjed a kór. Az első beteg állapota a kórházban nagyon gyorsan romlott, és nem csak ő, hanem az őt ápoló három kórházi dolgozó is belehalt a betegségbe. A nő közelében maszk nélkül megfordulók azonban rejtélyes módon nem betegedtek meg, ez alapján a szakértők úgy vélik, hogy a vírus a véren és más testnedveken keresztül fertőz.

A négy halott mellett volt egy fertőzött nővér, aki túlélte a betegséget. Őt többek közt egy Ribavirin nevű vírusölő gyógyszerrel kezelték. (A Ribavirint Hepatitis C és B ellen szokták bevetni.) Így is egy évbe telt, mire teljesen felépült.

A vírust a fertőző betegségek dél-afrikai intézete és az amerikai egészségügyi hatóságok is megvizsgálták. Az amerikai szakértők gyanúja szerint a vírus a patkányok ürülékével való érintkezés során terjedhetett át az emberre. A betegség első jeleként láz, komoly izomfájdalom és bőrkiütés lép fel. A későbbiekben leállnak a belső szervek, elsőként a máj. A Lujo-vírust az Ebolához és a Lassa-lázhoz hasonlóan vérzéses lázzal járó, súlyos fertőzést okozó arenavírusként sorolták be.