Farzsebre került Allah neve, három embert letartóztattak

Vágólapra másolva!
Egy kínai cég olyan farmert árult Iránban, amelynek farzsebén egy Korán-idézet olvasható. Többen sértőnek találták, hogy Allah neve egy nadrág fenekére került. A farmereket elkobozták, három embert őrizetbe vettek.
Vágólapra másolva!

Egy kínai cég olyan farmereket gyártott, amelyek egyik farzsebére azt a mondatot hímezték: "Allah, a felettébb könyörületes, a felettébb irgalmas nevével". A mondat az iszlám szent könyve, a Korán valamennyi fejezetében szerepel, a kínai cég azt hitte, hogy ezzel a húzással befuthat az iráni piacon, de elszámította magát.

Az iráni rendőrség lefoglalta a Teheránban árult farmereket, három embert pedig őrizetbe vették a farmerek terjesztése miatt - írja a Guardian. A farmerbotrányról a Guardian szerint több iráni lap is beszámolt, az egyik azt kifogásolta cikkében, hogy Allah nevét nem szabad megszentségteleníteni azáltal, hogy egy nadrág fenekére varrják.

Irán legnagyobb kereskedelmi partnere Kína, és többször megakadályozta már az ENSZ Biztonsági Tanácsában, hogy Irán ellen szigorúbb szankciókat vezessenek be. A farmerügy ezért elég kényes, nem véletlen, hogy a teheráni rendőrség tisztje annyit mondott: a nadrágokon látható címkék ellenére "nincs pontos információ" a farmerek származási helyéről.

A női farmereket 2000 forintos áron adták.