Marad a bírság a szlovák nyelvtörvény megszegéséért

2009.09.16. 14:18

Nem szavazta meg a pozsonyi parlament annak a két szlovákiai magyar képviselőnek a javaslatát, akik szerették volna töröltetni a vitatott nyelvtörvényből a pénzbüntetés szankciót. A javaslatot a magyarokon kívül csupán néhány ellenzéki politikus támogatta.

Továbbra is pénzbüntetés járhat a szlovák államnyelvtörvény megsértéséért, miután a szlovák parlament elvetette szerdán a büntetések törlésére vonatkozó kezdeményezést. A pozsonyi parlament elé a Híd - Most nevű párt két képviselője, A. Nagy László és Simon Zsolt nyújtott be javaslatot arról, hogy a vitatott jogszabályból töröljék a büntetéseket. Javaslatuk a szavazáskor nem kapta meg a szükséges többségi támogatást, így nem jutott át a második olvasatba. A magyar képviselőkön kívül a javaslatot csak néhány ellenzéki szlovák politikus támogatta.
   
A nyelvtörvény előírásainak megsértéséért 100 eurótól 5000 euróig (27 ezertől 1,35 millió forintig) terjedő büntetés szabható ki. A két szlovákiai magyar parlamenti képviselő azt szerette volna elérni, hogy decembertől kezdve szüntessék meg a büntetéseket és töröljék az emlékművek kötelező kétnyelvű felirataira vonatkozó szabályokat is.
   
"Megalapozatlannak tartjuk, hogy az államnyelv helyes használatát pénzbeli büntetésekkel kényszerítsék ki" - mondta a Híd - Most két képviselője. Emlékeztettek arra is, hogy a pénzbüntetések kiszabása az EBESZ kisebbségügyi főbiztosa szerint növelheti a feszültséget Szlovákia vegyesen lakott területein. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK